Jonge talenten schitteren in de voorstelling Bon Appétit.
Jonge talenten schitteren in de voorstelling Bon Appétit. Foto: Henk Lammen

Genieten van Bon Appétit

Venray | Een afscheid met een lach en een traan. De dansafdeling van Kunstencentrum Jerusalem sluit na 12,5 jaar af met de voorstelling Bon Appétit op zaterdag 1 juli in Schouwburg Venray. "Maar volgend seizoen gaan we gewoon door, maar dan onder de naam Danshuis Venray", zegt dansdocente Myrna van Rens uit Venray.

Door Henk Lammen

Bon Appétit betekent voor Myrna en de overige dansdocenten nog een keer terugblikken. "Alle cursisten van de dansafdeling dansen mee in een prachtig verhaal. We kijken feestelijk terug op 12,5 jaar Kunstencentrum Jerusalem. De bezoekers worden meegenomen op reis en samen met de acteurs van het Overloons Toneel kunnen ze smullen van onze dansante hapjes. Van klassiek ballet tot urban dance en van moderne dans tot showjazz dance. Twee talenten muziek, Vera Seroo (piano) en Petran van Acquoij (gitaar), zullen een gastoptreden verzorgen. Bon Appétit is voor ons een afscheid, maar meteen ook een nieuw begin." Na de slotvoorstelling en afsluiting van het seizoen wordt het hoofdstuk KCJ definitief afgesloten. En start Myrna van Rens samen met de dansdocenten Karin Groenen en Eva Rutten een nieuw dansavontuur. "In de loop der jaren hebben we een grote groep leerlingen aan ons weten te binden. Daarmee gaan we in het nieuwe seizoen verder. Dansvormen voor kinderen vanaf 2,5 jaar. Van peuter en kleuterdans, klassiek ballet, moderne dans en jazzdans tot en met streetdance en spitzentechniek. Cursisten zijn vanaf september, als de deuren van Danshuis Venray los gaan, van maandag tot en met zaterdag bij ons welkom."

Van Rens wil zich met Danshuis Venray blijven onderscheiden. "We werken met gediplomeerde dansdocenten die hun vak verstaan. Creativiteit in het les geven staat bij ons dan ook met stip op één. Creativiteit is in het leven niet voor niets een van de belangrijkste vaardigheden om te slagen. Dansles geven is voor ons geen kunstje doen, maar een serieus vak. Het belangrijkste is het begeleiden en ontwikkelen van kinderen. Vanuit die visie werken we vooral met thema's die passen bij de belevingswereld van kinderen. Dansen is niet alleen het aanleren van pasjes en techniek. Daarnaast is het enorm belangrijk om talenten goed te begeleiden, samen te kijken naar een geschikte vervolgopleiding." Danshuis Venray gaat op projectbasis ook verbindingen aan met andere partners. Van Rens: "Zo nemen we deel aan het project Panama Pictures van het Huis voor de Kunsten Limburg. Samen met enkele andere dansgezelschappen gaan onze leerlingen aan de slag om een eigen voorstelling te maken. Maar we begeleiden ook koren zoals Venrode bij hun musical Hair en doen aan choreografiebegeleiding van het Venray's Mannenkoor. Samen met Cultuurpad verzorgen we ook provinciale schoolprojecten. Danshuis Venray gaat verder dan alleen het geven van danscursussen."

De voorstelling Bon Appétit op zaterdag 1 juli begint om 19.00 uur. Meer informatie over het nieuwe seizoen van Danshuis Venray is te vinden www.danshuisvenray.nl. Aanmelden voor de nieuwe cursussen is ook al mogelijk via de website.