Maatregelen na aanranding in tbs-kliniek

Oostrum | De Rooyse Wissel in Oostrum neemt maatregelen om de veiligheid te verbeteren nadat op 24 oktober 2016 een medewerkster was aangerand door een patiënt. Daarbij werd veel geweld gebruikt. 'Als zoiets gebeurt, dan staat de wereld even stil. Het incident heeft op alle medewerkers en patiënten veel indruk gemaakt', meldt de tbs-kliniek in een verklaring op haar website.

De inspectie Inspectie Veiligheid en Justitie heeft naar aanleiding van het incident een reeks aanbevelingen gedaan. Ze raadt onder meer aan om meer camera's op te hangen voor de veiligheid of ze gerichter te gebruiken. Ook zouden de tbs'ers urinecontroles moeten ondergaan, waarbij op het gebruik van een hele reeks middelen wordt getest. De patiënt die verantwoordelijk was voor de aanranding had medicijnen bij zich die niet aan hem waren voorgeschreven. Het is niet duidelijk of hij die ook had ingenomen. Volgens de inspectie had de tbs-kliniek genoeg zicht op de risico's die het verblijf van de patiënt met zich meebrachten. Hij had een verhoogd risicoprofiel. De inspectie wijst er wel op dat de wachttijden voor behandelingen van dit soort patiënten het best zo kort mogelijk gehouden kunnen houden.

De kliniek is inmiddels bezig de adviezen uit te voeren. 'Onze medewerkers leveren iedere dag een bijdrage aan veiligere samenleving door patiënten te behandelen', meldt de kliniek. 'Dat doen ze in een veilige omgeving, die is toegerust om dit werk te kunnen doen. Het behandelen van patiënten met ernstige psychiatrische problemen vraagt voortdurend om het inschatten van (risicovol) gedrag. Uiteraard doen we er alles aan om een incident zoals in oktober gebeurde, te voorkomen. De aanbevelingen van de inspectie kunnen daarbij helpen. Vrijwel alle aanbevelingen zijn al in gang gezet en we zorgen ervoor dat ze onderdeel van ons dagelijks handelen worden en blijven'.


Op De Tôffel

Vierlingsbeek | Op het Vrijthof in Vierlingsbeek wordt op zondag 18 juni voor de 25e maal het gratis popfestival Op De Tôffel gehouden.

Het festival wordt om 13.30 uur afgetrapt door Cannonball Cletus, winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. Alle informatie over Op De Tôffel 2017 is te vinden op www.opdetoffel.nl en op de Op De Tôffel-app. Programma: Stavast, Death Alley, Jeangu Macrooy, Herman Brock Jr., Hallo Venray, Donnerwetter, The Jerry Hormone Ego Trip, The Dubbeez, Kid De Blits, Linde Schöne, Fata Boom, Lookapony, Bartek, Charl Delemarre, Stephanie Struijk, Mercy John, Dan Tuffy, Op Zoek Naar Johan, BJ Baartmans, Liz Francis, Cannonball Cletus