Me First and the Gimme Gimmes
Me First and the Gimme Gimmes Foto: Jera On Air

Zilveren Jera On Air

Ysselsteyn | Het festival Jera On Air in Ysselsteyn viert dit jaar zijn 25e editie. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival kunnen de bezoekers maar liefst drie dagen terecht in Ysselsteyn voor het stevigere gitaarwerk.

Op donderdag 22 juni wordt er afgetrapt met een preparty, waar onder meer 3FM-deejay Sander Hoogendoorn een ska- en punkset gaat draaien en de Italiaanse skapunkers van Talco het festivalpubliek alvast opwarmen voor de twee volle festivaldagen op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni.

Dit jaar zijn er onder meer optredens van Me First and the Gimme Gimmes, Architects, Of Mice & Men en Suicidal Tendencies op vrijdag en zaterdag in Ysselsteyn. Samen ruim vijftig andere bands gaan zij ervoor zorgen voor dat deze jubileumeditie er eentje wordt om nooit te vergeten. De punksterrenformatie van Me First and the Gimme Gimmes, met bandleden van onder andere NOFX, Lagwagon, Foo Fighters en Toy Dolls, begon ooit als grap. Een zeer geslaagde grap. Nooit hadden de ervaren punkers bij de oprichting in 1995 de intentie om te gaan toeren, laat staan verschillende albums op de markt te brengen. Dat liep even iets anders. De groep giet klassiekers uit de jaren 60 en 70, country-hits en r&b in een punkjasje, en dat bleek niets minder dan een succesformule. Hun landgenoten van Of Mice & Men keren na een verdienstelijk debuut op Jera on Air 2014 komende editie terug op het podium in Ysselsteyn.

De metalcoreband rondom Austin Carlile behoeft eigenlijk nauwelijks nog introductie. Met tientallen miljoenen views op youtube blijkt Of Mice & Men meer dan geliefd bij hun fans. Dit jaar kwam het vierde album uit van de band, Cold War. Het meesterwerkje kon rekenen op niets dan positieve recensies.

Ook de rauwe punkers van Suicidal Tendencies zijn een grootmacht in het alternatieve circuit. Niet zo gek ook. De band rondom zanger Mike Muir zag het levenslicht al in 1981. Ruim 35 jaar, verschillende samenstellingen, en maar liefst negentien albums later, wordt het de hoogste tijd dat deze grondleggers het grootste alternatieve festival van Nederland bezoeken. Dat doen ze samen met onder meer ook The Dillinger Escape Plan, Napalm Death, Madball, Comeback Kid en The Bouncing Souls.

Naast de drie podia met muziek is er van alles te doen en te beleven. Zo is er speciaal voor deze editie van Jera On Air een eigen bier gebrouwen, dat te verkrijgen is in de van Moll Beergarten. Het bier werd toepasselijk Bloody Herrie gedoopt. Ook de nationaal kampioen stagediven wordt dit weekend gekroond tijdens het officiƫle NK Stagediven tijdens het festival.

Verder biedt het festival onder andere een silent opnamestudio, een halfpipe met BMX demonstraties en uiteraard een ruime keuze aan eet- en drinkgelegenheden. Voor de liefhebbers van tatoeages kan er tijdens het festival wat nieuwe inkt gezet worden, en voor de echte fans worden er diverse signeersessies gehouden met de aanwezige bands. Kaarten zijn te koop via www.jeraonair.nl.

Op deze website staat ook informatie over de volledige line-up en de overige faciliteiten die het festival te bieden heeft, zoals de zeer uitgebreide festivalcamping.