Koningschieten en bierkruien

Blitterswijck | Gildebroeders en -zusters van het St. Antonius Abt Gilde nemen op zaterdag 17 juni deel aan het jaarlijkse bierkruien vanaf de Arcense bierbrouwerij naar Blitterswijck.

De bierkruiers, koningspaar en de overheid gaan voor de 44e maal per huifkar naar Arcen, waar ze om 10.30 uur te gast zijn in de proeverij van Clevis in Arcen. Om 19.30 uur worden de bierkruiers bij de familie Pijpers in Blitterswijck afgehaald, waarna ze voor de eerste maal naar het nieuwe gildetrein op het kasteelterrein vertrekken, waar de bierkruiers het bier aanbieden aan het gilde.

Op zondag 18 juni wordt er gestreden om het nieuwe koningschap van het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck. De dag begint om 6.45 uur met het dauwtrappen. Iedere gildebroeder- en zuster gaat vervolgens naar het gildetrein, waar om 8.00 uur een ontbijt wordt aangeboden door het huidige koningspaar Marco en Joyce Wijnands.

Om 9.00 uur begint de heilige mis met gilde-eer, die wordt gecelebreerd door gildepriester Huub van Horne. Aansluitend start de sacramentsprocessie.

Het tamboerkorps van het gilde is van muziektrommen overgestapt naar originele gildetrommen met natuurvel. 's Morgens tijdens het dauwtrappen zijn de muziektrommen voor de laatste keer te horen.

Na de sacramentsprocessie zegent de gildepriester de gildetrommen en het nieuwe koningsdraag zilver in in de kerk. Daarna verlaat het tamboerkorps met klaroenblazers en het gilde de kerk met slaande trom om op het kerkplein de nieuwe gildetrommen te presenteren aan de Blitterswijckse gemeenschap.

De laatste drie maanden is er hard gewerkt om het nieuwe gildetrein schietklaar te maken voor het traditionele koningschieten op sacramentszondag.

Om 13.00 uur wordt het eerste schot gelost. De jeugd bijt om 14.00 uur het spits af, om 15.00 uur gevolgd door de gildebroeders. Als de vogel eraf wordt geschoten is, door het schot van geluk, wordt de nieuwe koning van het gilde geïnstalleerd tijdens een ceremonieel gebeuren.


Boekenmarkt in Vierlingsbeek

Vierlingsbeek | Bibliobeek houdt van vrijdag 23 juni tot en met vrijdag 14 juli een boekenmarkt.

Iedereen kan snuffelen tussen de boeken en zo de vakantievoorraad aanvullen. Er zijn boeken te koop voor een klein prijsje. Ook voor de jeugd zijn er boeken te koop. Dit jaar krijgt iedereen de gelegenheid om de eigen boekenkast op te ruimen en ze voor 23 juni aan te bieden aan Bibliotheek.

De boekenmarkt is geopend van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.