Wilma Keijzers is trots op 25 jaar Dizzy Dance.
Wilma Keijzers is trots op 25 jaar Dizzy Dance. Foto: Cisca Mikx

"Passie voor het leven"

VENRAY | De leerlingen van Dizzy Dance dansen op zaterdag 17 en zondag 18 juni vier keer de voorstelling JUBEL in Schouwburg Venray. Voor Wilma Keijzers, die in augustus 1991 de dansschool oprichtte, een moment om stil te staan bij ruim 25 jaar Dizzy Dance en de jubileumvoorstelling. "Dansen is voor mij een passie voor het leven."

Door Henk Lammen

Dizzy Dance is in 25 jaar van een kleine dansschool met tien leerlingen uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste dansscholen in de regio, met 600 leerlingen, onderverdeeld in vier categorieën: kids, teens, volwassenen en de Dizzy Academy. Steeds meer jongens weten Dizzy ook te vinden. Keijzers kijkt met trots naar de ontwikkeling van de dansschool. "Plezier in dans en beweging heeft bij Dizzy altijd voorop gestaan maar de kwaliteit en diversiteit van onze lessen is zeker zo belangrijk. Door de variatie in dansstijlen en muziek blijft het dansvak boeiend en de groei en ontwikkeling van de dansers blijven de docenten inspireren."

In 25 jaar zijn er vele hoogtepunten geweest voor Wilma. Het begon met een optreden in Telekids, een televisieprogramma dat velen zich nog kunnen herinneren. Circus Mök, de vele uitverkochte voorstellingen in Venray, winnaar van Kunstbende Limburg, een eindeloze reeks. Toch is haar persoonlijke hoogtepunt verrassend. "Bij Venray Muzikaal Totaal werd ik ooit aangekondigd als 'de moeder van de dans in Venray.' Dat vond ik veelzeggend en een heel groot compliment." Haar ogen stralen. In de loop der jaren zag ze veel leerlingen voorbij komen. "In de beginperiode loop je over van ambitie om je eigen school op te bouwen en je eigen stijl te ontwikkelen. Steeds meer leer ik genieten van wat we hebben bereikt. Het is zo bijzonder om als dansdocent die persoon te mogen zijn die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van die passie voor het leven. En het is nog mooier als die leerlingen zich ontwikkelen tot dansdocenten. Alle docenten bij Dizzy zijn als klein meisje bij Dizzy begonnen met dansen en samen hebben we een prachtige voorstelling gemaakt. Een voorstelling waarin we terugkijken naar de eerste jaren maar waarin we ook laten zien waar Dizzy Dance naartoe is gegroeid.

Dansdocent Malou Linders is verantwoordelijk voor de selectiegroepen en de Dizzy Academy. De Dizzy Academy zal de voorstelling op spectaculaire wijze afsluiten. De dansers laten zien waar je met gedrevenheid passie en positiviteit naar toe kunt werken. Bieneke Kateman heeft zich bij Dizzy gespecialiseerd in de lessen voor de allerkleinsten. Deze groepen laten zien waar het dansplezier bij Dizzy begint. Marivi Weijs, Rosa Poels en Britt Fleuren hebben de dansen voor een groot aantal tienergroepen gemaakt. Hun energie en motivatie is terug te zien op het podium. Maar het wordt ook genieten van grote groepen dansers die al jaren (sommigen al 25 jaar) genieten van de lessen van Wilma Keijzers.

Ongevraagd gaan haar gedachten terug naar beginjaren '90. Dans was in de ogen van velen alleen voor meisjes: roze pakjes, klassieke muziek en sierlijke bewegingen. Een voorstelling was iets waar vaders en broertjes naar toe moesten. Nu weet Dizzy Dance ook steeds meer jongens te boeien. Dizzy Dance 25 jaar betekent dat Keijzers, veel ontwikkeling en vernieuwingen in de danswereld heeft meegemaakt. "Weet je wat zo leuk is? In het begin was je met een cassetterecorder bezig om Top 40 muziek op te nemen en te gebruiken voor de danslessen. Precies op het juiste moment op het knopje drukken zodat je niet de presentator opnam. Nu stream je alle muziek die er is en kun je eindeloos combineren. Maar een ding is in al die jaren overeind gebleven. Dans is voor iedereen, jong en oud." Wat de toekomst nog brengt?, herhaalt ze de slotvraag. "Ik hoop nog heel lang te dansen en les te geven naast de danslessen geef ik nu met veel plezier Essentrics lessen aan volwassenen. En ik hoop nog heel lang te mogen werken met dit leuke team en te genieten van de ontwikkelingen van onze dansers. Maar eerst gaan we genieten van JUBEL, onze jubileumvoorstelling op 17 en 18 juni in de schouwburg."