'Boek is gesloten voor school in noordwest Venray'

VENRAY | Met het sluiten van De Toverbal, over enkele weken, valt het doek voor een basisschool in noordwest Venray. Uit het onderzoek van DUO blijkt dat er te weinig animo is voor een nieuwe school die binnen vijf jaar aan de stichtingsnorm van 200 leerlingen kan voldoen.

Door Henk Willemssen

SPOV-bestuursvoorzitter Marcel Reulen vertelde in de commissie Leven dat een mogelijk nieuwe school in of nabij de wijk Brabander 'volstrekt onlogisch' is. "Dagelijks fietsen veel kinderen uit Brabander De Toverbal voorbij. Ik heb niet de indruk dat het anders zal zijn bij een nieuwe school", zei Reulen. "Het is een gesloten boek", concludeerde hij. "Want mogelijke nieuwbouw zou in andere scholen weer leegstand creëren."

Ook de commissieleden legden zich neer bij de ontstane witte onderwijsvlek in noordwest Venray. Alhoewel er mogelijk in de toekomst toch nog hoop gloort. Gezien de ontwikkelingen op St. Anna en de nog niet voltooide nieuwbouwwijk Brabander. "Toch is het zeer onwaarschijnlijk dat we de norm van 200 kinderen halen binnen vijf jaar", meende onderwijswethouder Martijn van der Putten (D66).

In opdracht van de gemeenteraad werd een onderzoek uitgevoerd naar de onderwijsbehoefte in noordwest. Ruim de helft van de ouders (55 procent) gaf aan dat in de omgeving van De Toverbal weer een school zou moeten komen. Een derde deel (33 procent) maakt het niet uit en voor 12 procent hoeft het niet. 37 procent van de ouders zou hun kind vrijwel zeker naar deze school sturen en 30 procent zou dat misschien doen. Van ouders die al een kind op de basisschool hebben geeft 19 procent aan van school te willen veranderen.

Van de 203 leerplichtige kinderen (4 tot 12 jaar) uit Brabander gaan er momenteel 38 naar De Toverbal en 163 (80 procent) naar een andere basisschool in Venray, vooral naar de Petrus Bandenschool. Overigens gaat bijna de helft van de leerlingen (dertig) van De Toverbal na de zomer naar De Klimboom in Landweert.

Het onderzoek van DUO toont aan dat er wel behoefte aan is, maar het is te weinig om aan de stichtingsnorm te voldoen. "We moeten realistisch zijn", zei Tino Zandbergen (inVENtief) die wees op de verkeerde keuzes in het verleden. "Het is over en uit daar."

Martijn van der Putten vertelde dat de onderwijsbestemming nog niet direct van het gebouw van De Toverbal wordt afgehaald. "We willen dit schoolgebouw straks gebruiken als uitvalslocatie tijdens de verbouwing van De Keg en Coninxhof in Veltum." Volgens de wethouder hebben zich al enkele geïnteresseerden gemeld voor het perceel van De Toverbal, waaronder een supermarkt.