Fietstunnel niet krom maar recht in Wanssum

WANSSUM | De fietstunnel bij de entree van Wanssum aan de westkant krijgt een veiligere inrichting. De fietstunnel komt onder de rotonde op de Venrayseweg die het beginpunt is van de rondweg.

Door Henk Willemssen

Aannemerscombinatie Dura Vermeer/Ploegam (Mooder Maas) heeft op enkele onderdelen het oorspronkelijke plan aangepast. De bocht in de fietstunnel is weggehaald vanwege de sociale veiligheid. De tunnel krijgt nu een doorgaande lijn, waardoor het zicht in de tunnel flink wordt verbeterd. Het nadeel is dat de tunnel nu wel buiten de bestemmingsplangrens komt te liggen. Rond de rotonde worden het fietspad en de weg uit elkaar getrokken. De groenstrook die daardoor ontstaat dient als ecologische passage.

Alle wijzigingen die de aannemerscombinatie doorvoert moeten opnieuw in procedure worden gebracht. Dat geldt ook voor de verlaging van het wegtracé van de rondweg bij de Meerlosebaan. De weg wordt hier een halve meter dieper aangelegd. Door het aanbrengen van een grondwal met beplanting zullen omwonenden veel minder verkeersoverlast gaan ervaren. Daarnaast worden de landbouwkavels beter aangesloten aan de rondweg, waardoor er minder reststroken ontstaan.

De rondweg steekt op het hoogste punt negen meter boven het maaiveld uit. Bij het bedrijf Geelen in Wanssum zijn proefpanelen gemaakt die het talud straks gaan inpakken. Landschapsarchitect Lodewijk van Nieuwenhuijze vertelde tijdens een presentatie voor commissieleden in het gemeentehuis dat gezocht wordt naar panelen die de massaliteit van het talud verminderen. "Door het aanbrengen van reliëf en horizontale belijning."

Doordat de nieuwe dorpsburg iets ten zuiden op de Venrayseweg/Brugstraat komt, ontstaat er aan de noordkant meer ruimte voor de twee dorpspleinen. Aan beide kanten van de haven komt een ruim dorpsplein. Naast de dorpsbrug komt een drijvende loopbrug die de oost- en westkant verbindt. De haven krijgt groene taluds die geschikt zijn om te recreëren. Boven op het talud wordt een wandelboulevard aangelegd van vier meter breed.


Geen versobering door extra kosten Ooijen-Wanssum

WANSSUM | Het plan voor de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum heeft te maken met extra kostenposten die niet waren voorzien. De gemeente Venray kiest niet voor een versobering van het project om toch binnen het budget te blijven.

Wellicht dat de extra kosten gedekt kunnen worden door grondverkopen of inkomsten door nog te ontwikkelen gronden, zoals bij de verplaatsing van bedrijven als De Kooij, Jumbo en Kersten. Door de langere aanloopperiode en het uitstel zijn er meer voorbereidingskosten gemaakt. De extra bijdrage voor Venray bedraagt 375.000 euro. Daarnaast ligt er nog een kostenindexering op de loer van 300.000 euro. Voor het verleggen van de Geijsterseweg bij het bedrijventerrein en de haven zijn extra maatregelen nodig vanwege de hoogwaterbescherming. De kosten worden geraamd op 400.000 euro. De planning is dat de gemeente Venray met grondverkopen 1,5 miljoen euro verdient. De teller staat nu op 480.000 euro. De komende maanden zal er naar verwachting voor 400.000 euro grond worden verkocht. Tot 2021 is er nog de tijd om het beoogde doel van 1,5 miljoen euro te halen.

Met de provincie Limburg en de gemeente Horst aan de Maas is besproken om onderdelen te versoberen of te schrappen. Die keuze is niet gemaakt. Geprobeerd wordt de hogere kosten terug te verdienen binnen het project. Mocht dat niet lukken, dan zal Venray straks alsnog de portemonnee moeten trekken. Dat risico wil het college bewust lopen. 'We kiezen ervoor door te gaan op de ingezette weg. Door alle voor Venray zo belangrijke onderdelen uit te laten voeren. Het college accepteert daarmee het risico van kostenoverschrijding.'