Burgemeester Hans Gilissen reikte het Zilveren Ereblijk uit aan deken Harry Smeets, die zondag zijn zilveren priesterjubileum vierde.
Burgemeester Hans Gilissen reikte het Zilveren Ereblijk uit aan deken Harry Smeets, die zondag zijn zilveren priesterjubileum vierde. Foto: Rikus ten Brücke

Zilveren Ereblijk voor deken Smeets

Venray | Burgemeester Hans Gilissen heeft zondag het Zilveren Ereblijk van de gemeente Venray uitgereikt aan deken Harry Smeets (56) ter gelegenheid van de viering van zijn zilveren priesterjubileum.

Sinds 2004 is Harry Smeets pastoor en deken van het dekenaat Venray, respectievelijk Venray-Gennep met 26 parochies. Hij draagt het geloof uit in zijn doen en laten: overal aanwezig, betrokken bij het wel en wee van de mensen. Oprecht betrokken bij de vreugde en bij het verdriet van zijn parochianen.

Via de Paus Franciscusgroep in Venray draagt de deken bij aan de ondersteuning van vluchtelingen en asielzoekers. In samenwerking met verschillende werkgroepen en stichtingen zet hij zich daarnaast in voor de instandhouding van de 'Kathedraal van de Peel' en de rijke kunst- en cultuurschat van deze kerk. Door mee te werken aan de uitzending via KRO/NCRV van een aantal hoogmissen op zondag vanuit de Grote Kerk heeft deken Smeets bijgedragen aan de promotie van Venray. Vanuit zijn rol als voorzitter van de Stichting Wilhelmina Sangers Cultuurprijs kent hij samen met het bestuur jaarlijks prijzen toe aan verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor de jeugd, voor behoud van de cultuur in Limburg in de meest brede zin en voor restauratie van kerken en beelden. Ten slotte is hij ook nog voorzitter van de Stichting Limburgse Bedevaart naar Lourdes, een organisatie die talloze Limburgse zieken en gehandicapten naar Lourdes begeleidt.

Zondagmorgen vierde de deken zijn jubileum met een heilige mis in de Grote Kerk. Enigszins onwennig omdat hij nu zelf in het middelpunt stond, maar vooral dankbaar dat hij dit jubileum mocht vieren. Tijdens de daaropvolgende receptie in de Witte Hoeve werd ook de voorlopige stand bekendgemaakt van de inzameling voor de Zeven Smarten van de Paterskerk. Deken Smeets wilde geen eigen cadeau, maar vroeg om een bijdrage vanuit de gemeenschap voor de restauratie van de Zeven Smarten van Maria. De zeven taferelen, van roodbakkende klei, dateren uit de zeventiende eeuw. Ze hebben de grote brand van 1925, die de Paterskerk geheel verwoestte, overleefd. Daarna hingen de Zeven smarten in de voormalige kloostergangen van Beukenrode. Nu wil de deken deze een mooie plek geven in de Paterskerk. Zondagmiddag was de stand ruim 2500 euro.