Mensen met verward gedrag

Venray | In Venray is op donderdag 22 juni de provinciale conferentie Mensen met verward gedrag. Tijdens deze informatieve en interactieve bijeenkomst in Schouwburg Venray onderzoeken mensen die werken bij onder andere politie, maatschappelijke opvang, GGZ, huisartsenpost, woningstichting, gemeente, maatschappelijk werk en zorg voor verstandelijk beperkten en dementerenden samen met ervaringsdeskundigen hoe de keten in Limburg mensen met verward gedrag zo goed mogelijk kan helpen of doorverwijzen. Zodat niemand tussen wal en schip raakt.

In de samenleving krijgen we steeds vaker te maken met personen met verward gedrag. Soms zorgen personen met verward gedrag voor overlast, soms ook vormen zij een gevaar voor zichzelf of anderen. Ze hebben hulp nodig, maar vragen daar niet altijd om. Of ze kloppen bij de verkeerde instantie aan. Om de hulp aan verwarde personen aan te pakken is het landelijk Schakelteam Verwarde Personen opgericht. Voorzitter van het team is Onno Hoes.

De missie van het Schakelteam is 'Niemand tussen wal en schip'. In de ondersteuning, opvang en zorg van mensen met verward gedrag is het van groot belang dat de persoon zelf en zijn familie centraal staan. Dat hulpverleners nauw samenwerken en niet loslaten voordat een ander het overgenomen heeft. Zo raakt niemand tussen wal en schip. Gemeenten en regio's willen per 1 oktober 2018 beschikken over een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag.

Limburg is één van de zogeheten verdiepingsregio's voor de ketenaanpak van mensen met verward gedrag. In die regio's bedenken professionals samen met de ervaringsdeskundigen hoe de ketenaanpak eruit kan zien, zodat niet iedere gemeente of regio zelf het wiel hoeft uit te vinden.

Burgemeester Hans Gilissen van Venray is de voortrekker in Limburg, samen met wethouder Peter van Zutphen (Heerlen). Venray is een gemeente met een eeuw ervaring met mensen uit de psychiatrie. De conferentie is gratis toegankelijk voor iedereen die zich bij het onderwerp betrokken voelt. Naast het informatief en interactief programma is er volop gelegenheid om nader met elkaar kennis te maken en het netwerk te versterken.

De conferentie op donderdag 22 juni is in Schouwburg Venray en begint om 9.30 uur. Meer informatie staat op www.venray.nl/conferentie-mensen-met-verward-gedrag.


'Meedoen in Meerlo' op 25 juni

Meerlo | Op zondagmiddag 25 juni kan jong en oud in Meerlo onder het motto 'Meedoen in Meerlo' deelnemen aan de dorpsdoedag. Deze dag is opgezet in een samenwerkingsverband tussen Naoberzorgpunt Meerlo, de Muziekfabriek, basisschool Megelsheim en jongerensoos Merlin.

Doel van deze organisaties is mensen bijeen te brengen door het aanbieden van een aantal aantrekkelijke activiteiten bestemd voor jong en oud. Een en ander is de uitwerking van een eerder gehouden project binnen de basisschool onder het motto 'Meedoen in Meerlo'.

In de basisschool kunnen ouders en ouderen, samen met de leerlingen, tijdens deze dorpsdoedag meedoen aan het spellenuur gevolgd door een high – tea. Later op de middag wordt een mini-toernooi 'loopvoetbal' gehouden. De kinderen stellen zelf hun team samen bestaande uit maximaal drie kinderen, twee ouders en minimaal een opa of oma.

Tussen 12.30 en 17.00 uur is er van alles te doen en te zien. De kunsttuin aan de Mgr. Jenneskensstraat is ingericht met kunstwerken en een kunstmarkt waar mensen uit Meerlo hun specifieke hobby's kunnen laten zien. Bezoekers kunnen tevens meedoen aan diverse creatieve workshops. Voor de jeugd is er een graffity-workshop.

Gezondheidstudio Just be fit verzorgt bovendien voor alle leeftijdsgroepen een bootcampdemonstratie. In jongerensoos Merlin zijn de hele middag een aantal muzikale workshops. (onder andere een dj-workshop). De centrale locatie van deze dag is de Speulplats van fanfare Eendracht uit Meerlo. Op de jeu-de-boulesbanen worden tijdens deze middag de eerste open Meerlose kampioenschappen jeu de boules gehouden, specifiek bedoeld om volwassenen en ouderen mee te laten doen en kennis te laten maken met deze tak van sport.

Rond 15.00 uur gaat bij de Speulplats het afsluitende ontmoetingsprogramma van start met onder meer een open muziekpodium, een kaas-, wijn- en bierproeverij, een dj en een tombola.