Mathijs van Asten won De Grote Prijs van Asten.
Mathijs van Asten won De Grote Prijs van Asten. Foto: Horsecooper

GP-zege Mathijs van Asten

Ysselsteyn | Springruiter Mathijs van Asten uit Ysselsteyn heeft de elfjarige Brugal VDL (v. Indorado) slechts een aantal weken onder het zadel, maar wist de kwaliteiten van de knap gelijnde schimmelhengst uitstekend te etaleren op CSI Asten. Als tweede starter in de acht man tellende barrage zette Van Asten een tijd weg neer, waar de andere finalisten zich op stukbeten (37.04 seconden) en hij de GP-zege voor zich opeiste.

Een tweede plaats was er voor de Brit Mark Turnbull, gevolgd door de in Nederland woonachtige Japanse Hikari Yoshizawa.

Henk Linders kreeg van de deelnemers over de gehele linie lof voor de gebouwde parcoursen. De Grote Prijs, waarin 48 combinaties van start gingen, had genoeg maat en technisch vernuft. De toegestane tijd werd uiteindelijk verzet van 69 naar 72 seconden. Daarmee scheidde de proef het kaf van koren en gaf acht barragisten de kans de winst te bemachtigen.

Mathijs van Asten reed als tweede de barrage in nadat de Britse Jessica Mendoza het voor gezien hield. De eerste te kloppen tijd bleek uiteindelijk ook de laatste.

"Ik reed niet binnen voor de winst. Ik wilde een strakke ronde rijden en dat is absoluut gelukt. Soms dan loopt het goed en daar kon ik nu op doorpakken", vertelt de winnaar van de 1.45m Grote Prijs. "Als je zo dicht bij huis wint met een paard dat je net op stal hebt, dat is natuurlijk fantastisch. Net als het hele concours hier. De sfeer is geweldig en alle faciliteiten zijn er zodat wij top kunnen presteren."

Van Asten koos twee keer voor de voorlangs optie en wist overal een eerste zijn eerste afstand te pakken. Dat lukte ook de uiteindelijke nummer twee, Brit Mark Turnbull, die met zijn compacte vosje Cartouch III (v. Tangelo van de Zuuthoeve) finishte in 37.96. De voor Theo Molenaars rijdedende Hikari Yoshizawa eindigde door de grote galop van haar Conrato (v. Caretino) en een galopsprong minder in de laatste lijn in de derde tijd van 38.12 seconden.

De Limburgse Nicole Caris bezette de vierde plaats met W Diva Rosa Mfs (v. Wallenberg), voor Eric Jr. van der Vleuten die met Casantos (v. Carthino) de top vijf vervolledigde.