Drie leden van de 'werkgroep speeltuin': Ramon Brouns (l.), Jacques Elbers en Nol Houwen.
Drie leden van de 'werkgroep speeltuin': Ramon Brouns (l.), Jacques Elbers en Nol Houwen. Foto: Rikus ten Brücke

"Buurt is meer 'van ons'"

Venray | Aan de Boudewijnhof in het Venrayse Veltum is een werkgroep bestaande uit enthousiaste buurtgenoten hard aan het werk met de aanleg van een natuurlijke speelvoorziening. 'Frontman' is de 69-jarige Jacques Elbers: "De buurt is meer 'van ons' geworden, omdat we ons mede-eigenaar voelen."

Door Sven Poels

Vergeet dure, kant-en-klare speeltoestellen. "Als die een aantal keren gebruikt zijn, gaat de originaliteit er al snel vanaf", vertelt Elbers. "Maar geef kinderen simpele, natuurlijke elementen – hout, takken, boomstammen, water, zand – en ze spelen er de hele middag mee. Dat komt omdat ze er zelf iets van kunnen maken, zoals een hut. Er zijn meer mogelijkheden, wat de fantasie prikkelt." Deze 'minder is meer'-filosofie is de drijvende kracht achter de werkgroep die zich bezighoudt met het vormgeven van het speelveld aan de Boudewijnhof in Venray. Elbers: "Het is in 2012 begonnen. De aanleiding was wat overlast op het veldje, door jongeren die met een vuurwerkbom een half speeltoestel hadden vernield. We hebben toen met een aantal buurtbewoners contact opgenomen met de gemeente en het wijkplatform Veltum. Aan de hand van een zelf opgezette enquête in de wijk kwam naar voren dat onder andere de speelvoorzieningen te wensen overliet. Vervolgens zijn we hiervoor een werkgroep gestart, die behalve ikzelf ook uit Lineke Platzbeecker, Ramon Brouns, Cindy Verheijen, Wim Beelen en Nol en Corry Houwen bestaat."

Een door de werkgroep opgezet en door de gemeente goedgekeurd plan werd tijdens een info-avond aan de wijkbewoners en het Wijkplatform gepresenteerd om draagvlak te creëren. De 'burgerparticipanten' ontvangen een budget van de gemeente waarbinnen het plan gerealiseerd moet worden, en proberen alles dus zo goedkoop mogelijk te regelen. "Je bent in feite een kleine aannemer", lacht Elbers, die in het verleden vergelijkbare arbeid verrichtte als afdelingsmanager bij het voormalige NLW-Buitenbeheer. De kartrekker laat graag zien wat er allemaal al gebeurd is. "Bij mijn oud-collega hebben we een aantal boomstammen gekocht, waar we banken en oplopende 'stapstenen' van hebben gemaakt. Ook is er een stuk afrastering, een wilgenhut, een nestkast voor de bosuil en liggen er twee grote, betonnen rioolbuizen waar nog grondtaluds overheen worden aangelegd." Een en ander staat nog op de rol. "We hebben een houtzaagkunstenaar ingehuurd om een eekhoorn uit een boomstam te zagen, een basketbalbord wordt opgeknapt en de grond eronder wordt verhard. We maken nog een waterput met pomp en ook komen er enkele klimbomen en een 'bruggetje' van een boomstam."

Gelukkig hoeven Elbers en zijn zes medestanders niet alles alleen te doen. "We mobiliseren regelmatig vrijwilligers, dan komen er zo'n twaalf tot veertien mensen helpen met bijvoorbeeld het materiaal bewerken." Elbers merkt dat het goed is voor het sociale klimaat in de wijk. "Je leert elkaar beter kennen, wat een bijkomend voordeel is." Ook is er meer betrokkenheid en sociale controle gekomen, wat ook al bleek toen de werkgroep begin vorig jaar een klein speeltuintje aanlegde op de hoek van de Boudewijnhof en de Adelbertweg. "De buurt is meer 'van ons' geworden, omdat we ons mede-eigenaars voelen."

Elbers benadrukt ten slotte dat het contact met de gemeente goed is. "Er is een direct lijntje met twee pragmatische ambtenaren die met ons meedenken: Dave Groenen en Peter Versteegen. Ze toetsen onze plannen op uitvoering en regelgeving, want het moet natuurlijk wel allemaal veilig zijn."