Groot misverstand bij schouwburg

VENRAY | Is de verbouwing van de schouwburg vijf ton duurder uitgevallen? Het college zegt van wel in een informatiebrief aan de gemeenteraad. Schouwburgdirecteur Paul Franssen beweert het tegenovergestelde. "Dit is onjuist. Een verkeerde weergave van de feiten. Heel vervelend."

Door Henk Willemssen

Drie maanden na de feestelijke heropening van begin maart komt het college met het bouwverlies op de proppen. In plaats van de begrote 5,7 miljoen euro zou de renovatie 6,2 miljoen euro hebben gekost. De SP reageert verbaasd. Raadslid Joep Gielens stelt direct schriftelijke vragen. De partij wil weten wanneer het college op de hoogte was van de forse overschrijding. In de raadsinformatiebrief staat ook niets vermeld over de oorzaak. Daar is de SP ook benieuwd naar.

Paul Franssen zit maandelijks met wethouder Jan Loonen (CDA) en een ambtenaar aan tafel. Toch heeft het misverstand kunnen ontstaan. "Het staat heel knullig omschreven in de brief", zegt Franssen. "De verbouwing is helemaal niet duurder uitgevallen. We zijn binnen het budget van 5,7 miljoen gebleven. Die brief zet mensen op het verkeerde been." Volgens Franssen zit het verschil in uitgaven voor de inrichting en theatertechniek. "Daarvoor hadden we geld gereserveerd. Deze posten waren vooruitgeschoven om ze tegelijk met de verbouwing uit te voeren."

De SP vindt het een kwalijke zaak dat het college zo slecht communiceert over de schouwburg. Dat was ook de kern van het debat van november 2016, waarin wethouder Jan Loonen onder vuur kwam te liggen. Toen ging het over de extra subsidie van 1 miljoen euro van de provincie Limburg.