'COA aan afspraak houden'

BLITTERSWIJCK | De eigenaren van recreatiepark Het Roekenbosch denken sterk te staan nu het COA al na anderhalf jaar de stekker trekt uit het asielzoekerscentrum in Blitterswijck. Voorzitter Anne Aan de Wiel van de vereniging van eigenaren, de coöperatieve vereniging Het Roekenbosch, bevestigt dat in het huurcontract geen ontsnappingsclausule is opgenomen.

Door Henk Willemssen

"In de onderhandelingen met het COA hebben we bedongen dat we voor een langere termijn het park willen afstaan. Voor vier of vijf jaar. We hebben niets aan een contract van een jaar. Want je geeft het recreatiepark op en je gooit tevens je naam te grabbel. Met die langere periode heeft het COA ingestemd. We houden ze vooralsnog aan het contract", stelt Anne Aan de Wiel.

Hij wijst erop dat in 2018 de werkzaamheden voor de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum van start gaan. Het Roekenbosch ligt midden in het werkgebied met alle overlast van dien. "Dat is ook een reden dat we voor een termijn van vier jaar zijn gegaan. Plus de optie voor nog een jaar. Daarna is de hele omgeving opnieuw prachtig ingericht. In de tussentijd zou het voor recreanten niet prettig verblijven zijn op het park met alle werkzaamheden, die iedere dag in alle vroegte beginnen, in de buurt." Woordvoerder Robert Ploeg van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laat weten dat zijn organisatie het contract op een 'nette manier' wil ontbinden. Aan de Wiel wacht nog altijd op een gesprek met het COA. "De communicatie verloopt heel moeizaam. Zo lang we niet aan tafel hebben gezeten, weten we niet echt waar we aan toe zijn. Dat geldt tevens voor de gemeente. We hopen snel op een uitnodiging. Dat is ons ook toegezegd."

Raadsleden in Venray maken zich zorgen over de toekomst van het verloederde Roekenbosch. De huurinkomsten van het COA worden straks weer geïnvesteerd om het park een grote facelift te geven. Als het COA deels onder het contract kan uitkomen, dan zijn de inkomsten wellicht onvoldoende voor de beoogde renovatie.

Aan de Wiel is nog niet zo bezorgd. "We hebben heldere plannen voor een mooi nieuw park. We hebben een contract en het is nog geen november. Het COA betaalt ieder kwartaal keurig de huur. Nogmaals, we wachten op een gesprek. En dan horen we wel wat de voorstellen van het COA zijn. En die zullen we dan voorleggen aan de leden van de coöperatieve vereniging. Want zij als eigenaren beslissen erover."