Weinig enthousiasme bij politiek voor supermarkt op De Brier

VENRAY | Er lijkt bij de politieke partijen geen meerderheid te zijn om de komst van een supermarkt naar woonboulevard De Brier toe te staan. In de commissie Wonen keerden PvdA, Samenwerking en VVD zich tegen het plan.

Door Henk Willemssen

De vijf andere partijen spraken zich nog niet duidelijk uit. Voorzitter Jan Arts van ondernemersvereniging De Brier deed vooraf een beroep op de commissieleden om het nieuwe bestemmingsplan – waarin geen ruimte is voor een supermarkt – nog niet in procedure te brengen. Daar voelden enkele fracties wel voor, maar wethouder Jan Loonen (CDA) hield juist een pleidooi om het niet uit te stellen.

De meeste commissieleden spraken van een lastig dilemma. Arts zou dolgraag Aldi, dat nu tijdelijk op het Servaasterrein zit, naar De Brier halen. Aldi is bijna klaar met het onderzoek naar een nieuwe locatie. Enkele partijen willen de uitkomst eerst afwachten.

Daarnaast kwam de strijd tussen de beide ondernemersverenigingen aan het licht. De Brier voelt zich achtergesteld bij Venray Centraal. Arts verweet de vereniging van centrumondernemers misplaatste arrogantie. "Wij voelen er niets voor steeds op audiëntie te moeten komen bij Venray Centraal." Wethouder Jan Loonen zei het te betreuren dat het niet is gelukt tot overeenstemming te komen tussen de twee ondernemersverenigingen.

Hoe moet het verder met De Brier? In het nieuwe bestemmingsplan zijn ruimere mogelijkheden toegestaan, zoals voor de rijwielbranche. Ook is er meer ruimte voor horeca. "Met het versterken van De Brier verarm je het winkelcentrum. Het is een dilemma", verwoordde Ronald van Hal (SP). De SP neigde wel naar het toestaan van een supermarkt. "Ik denk dat het een goede aanvulling is."

Cees de Vocht (inVENtief) wees erop dat De Brier al jaren op slot zit. Het gewijzigde bestemmingsplan betekent geen echte doorbraak. "Het is oude koek met opnieuw blokkades. Het betekent stilstand. Dit bestemmingsplan is nog niet rijp", vond De Vocht. Hij suggereerde dat Venray Centraal een flinke vinger in de pap heeft op De Brier. Dat sprak Jan Loonen tegen. De Vocht wees erop dat lang niet alle centrumondernemers zich vertegenwoordigd voelen voor Venray Centraal.

Daan Janssen (D66) merkte op dat er alleen mogelijkheden zijn als initiatieven zich aandienen. Hij pleitte ervoor juist op voorhand het bestemmingsplan al op te rekken. Bram Jeurissen (CDA) sprak eveneens van een dilemma. "Welke kant willen we nu op met De Brier", vroeg hij zich af.

Bert Linskens (PvdA) vond dat de uitstraling van De Brier een kwaliteitsimpuls nodig heeft. "Het is nu geen visitekaartje." De PvdA'er herinnerde eraan dat de gemeenteraad enkele jaren geleden een duidelijke keuze heeft gemaakt. Supermarkten zijn alleen toegestaan in de grote wijken (Brukske, Landweert en Veltum) en in of nabij het winkelcentrum. Dus niet in De Brier. "Het zou van een enorme grilligheid getuigen als we hiervan afwijken", zei Linskens. Voor hem is de discussie gesloten. Theo Mulders (Samenwerking) was evenmin voorstander van een supermarkt. "Het is maar de vraag of dit een echte versterking betekent. De Brier moet het zoeken in een grotere en brede omvang. Met meer variëteit binnen de eigen branche." Mulders noemde fietsenwinkel Itek, dat op Keizersveld zit, als voorbeeld. "Dat zou een geweldige aanvulling zijn voor De Brier." Tevens pleitte het raadslid van Samenwerking voor een aantrekkelijkere uitstraling en een betere bereikbaarheid. "Er moet een directe ontsluiting komen vanaf de Deurneseweg."

Tom van den Hoek (PP2) sprak nog geen mening uit. "We wachten eerst het onderzoek af. Voor de bewoners van de Bomenbuurt zou een supermarkt op loopafstand wel fijn zijn."

Net als voor PvdA hoeft voor de VVD de discussie over wel geen supermarkt niet heropend te worden. "Met die discussie zijn we wel klaar", zei Ingeborg de Barbanson. "Er zijn wel betere en andere interessante oplossingen. Daar gaat onze voorkeur naar uit."

Wethouder Jan Loonen (CDA) pleitte voor een versterking van het huidige aanbod. Het college wil een supermarkt niet toestaan. "Het is lastig. We willen een consistente lijn volgen. Maar we moeten ook niet volharden in starheid", aldus Loonen die meende dat in het nieuwe bestemmingsplan er voldoende extra ruimte is geschapen om De Brier te versterken. "We hebben alle belangen goed afgewogen."