De dag van je leven!

Sevenum | De dag van je leven! vindt plaats op zondag 24 september. Jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking beleven een leuke dag in attractiepark Toverland in Sevenum.

Dit is een initiatief van de locaties Horst a/d Maas, Venray en Bergen van het Rode Kruis Noord- en Midden Limburg. De dag is bedoeld voor jongeren tussen de 8 en 18 jaar met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Zij zijn te gast in Toverland en worden opgevangen en begeleid door jeugdige vrijwilligers. Het Rode Kruis houdt vaker dergelijke evenementen. Ook dit jaar hebben bovenstaande locaties van het Rode Kruis de organisatie ter hand genomen. Het belooft een bijzondere en feestelijke dag te worden. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn er allerhande activiteiten in de ambiance van het attractiepark.

De dag begint met een samenzijn van alle gasten en begeleiders. Daarna gaat elke deelnemer samen met een begeleider genieten van de magische avonturen van Toverland. De hele dag worden de gasten begeleid door jonge mensen. Het Rode Kruis wil op deze manier iets doen voor jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Maar dit initiatief is ook een manier om jonge mensen te interesseren voor vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis en het tonen van hulpbereidheid naar andere mensen in de samenleving. Verder is er een verpleegkundige aanwezig. Informatie: Peter Pouwels, telefoon 06-48835419 of Riny Janssen-Cox, telefoon (077)3984133, e-mail dagvanleven@rodekruishorstvenray.nl.


Limburg investeert in gezondheid

Maastricht | Met JOGG-Limburg (Jongeren Op Gezond Gewicht) blijft de provincie Limburg investeren in een omgeving voor kinderen en jongeren waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is.

De provincie en stichting Jongeren Op Gezond Gewicht ondersteunen de aanstelling van twee provinciale JOGG-coördinatoren. Deze parttime coördinatoren krijgen als belangrijkste opdracht het stimuleren van regionale samenwerking en het adviseren en ondersteunen van gemeenten en organisaties en die aan de slag gaan met de preventie van overgewicht bij kinderen en jongeren. In Limburg werken 23 van de 33 gemeenten met de landelijke JOGG-aanpak van Jongeren Op Gezond Gewicht.

Samen met scholen, sportverenigingen, wijkorganisaties, supermarkten en andere partijen wordt in deze gemeenten gewerkt aan een gezonde omgeving. Bijvoorbeeld door het beschikbaar maken van betere beweeg- en speelfaciliteiten en/of door meer aandacht te besteden aan gezonde voeding.

De voorlopige resultaten zijn positief. De provincie Limburg zal de komende drie jaar een bijdrage leveren aan het JOGG-programma voor een totaalbedrag van 190.500 euro. De kerngroep JOGG-Limburg - waarin onder meer het Huis voor de Sport, beide Limburgse GGD-en en JOGG Nederland zitting nemen – zet zich in om de JOGG-aanpak in Limburg samen met de aangesloten gemeenten de komende jaren verder uit te rollen en te borgen.

De twee provinciale JOGG-coördinatoren, één voor Noord- en Midden-Limburg en één voor Zuid-Limburg, stimuleren regionale samenwerking onder meer door te zorgen voor afstemming en uitwisseling op gezamenlijke thema's en door het leggen van verbindingen met relevante netwerken. De provincie Limburg ondersteunt JOGG-Limburg van harte.

"Absoluut", zegt gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen, verantwoordelijk voor de uitvoering van de Sociale Agenda Limburg 2025. "JOGG sluit goed aan op ons in 2016 afgesloten Aanvalsplan Limburg op Gezond Gewicht én op onze ambities in de Sociale Agenda Limburg 2025. Investeren in vitaliteit en gezondheid is en blijft voor ons een belangrijk speerpunt. De verbinding leggen tussen bestaande projecten met hetzelfde doel en deze samenbrengen is onderdeel van de Sociale Agenda Limburg 2025 en dat juich ik dan ook van harte toe. Samen werken aan de gezondheid van Limburgers, daar gaat het om."


Slootjesdag IVN in Geijsteren

Geijsteren | IVN Geijsteren-Venray houdt op zondag 18 juni de slootjesdag.

Deze dag kan er genoten worden van kwakende kikkers, glibberige waterplanten en kriebelende waterbeestjes. Van 10.30 tot 16.00 uur zijn er voor jong en oud activiteiten in, op en rond het water van de poel en de beek achter de Rosmolen in Geijsteren.

Er liggen schepnetjes klaar, zodat kinderen met (groot)ouders aan de slag kunnen om waterdiertjes te vangen in de poel.

Met behulp van een zoekkaart kunnen de gevangen waterdiertjes op naam gebracht worden en er staan IVN-natuurgidsen paraat om vragen te beantwoorden. Verder wordt deze dag een paar keer een wateronderzoeksexcursie gehouden langs de Oostrumse beek. Start is bij de Rosmolen.

Tijdens deze excursies gaan deelnemers in de weer met een fles en een helderheidschijf om de doorzichtigheid van het water te bepalen en met een thermometer om de temperatuur van het water vast te stellen. Ze maken een bootje van natuurmaterialen om de stroomsnelheid te achterhalen en gezamenlijk onderzoeken we hoe een rivier ontstaat.

Bij de poel is een kleine informatiestand. Speciaal ter gelegenheid van de slootjesdag is watermolen de Rosmolen enkele uren ter bezichtiging geopend en worden er demonstraties graanmalen gehouden.