Afbeelding
Foto:

Gemeente Venray
blijft hartveilig

Venray | Wat in 2008 startte als een initiatief van Junior Kamer Venray, is inmiddels uitgegroeid tot een levensreddend netwerk van Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) in de gemeente Venray.

Het netwerk wordt ingeschakeld bij een acute hartstilstand door de meldkamer 112 en zorgt ervoor dat burgerhulpverleners starten met reanimeren en de dichtstbijzijnde AED's halen. Dankzij dit netwerk kan binnen 6 minuten gereanimeerd worden, een schok worden toegediend en zijn de kansen op overleving voor het slachtoffer veel groter. Ambulances hebben een aanrijtijd van 15 minuten, echter is reanimatie binnen 6 minuten cruciaal voor overlevingskansen: deze stijgen dan met een factor 10. Stichting Hard voor Hart, die het netwerk beheert, heeft inmiddels 45 AED's opgehangen in Venray en haar kerkdorpen. De AED's worden in kenmerkende ronde buitenkasten bewaard en zijn daarmee het gehele jaar dag en nacht beschikbaar. Deze kasten, inmiddels uitgerust met verwarming en nachtverlichting, worden door de Venrayse onderneming Rotaid AED Cabinets geleverd en zijn door Van Mill & Beterams Electro onlangs hernieuwd geïnstalleerd. De komende maanden zal de stichting het netwerk van AED's nog op enkele plekken verder uitbreiden.
Wethouder Jan Loonen is blij met het continueren van de samenwerking tussen de gemeente Venray en Stichting Hard voor Hart: "Dagelijks overlijden 35 mensen in Nederland aan de gevolgen van een hartstilstand. In 75% van de gevallen is er iemand in de buurt. Het kan overal plaatsvinden, thuis, op school, op straat, op het werk of tijdens het winkelen. Wanneer bij een hartstilstand direct 112 gebeld wordt, binnen drie minuten gestart wordt met reanimeren en, indien nodig, binnen 6 minuten een stroomstoot gegeven wordt met een AED, stijgt de overlevingskans naar 30 tot 40 %. In onze gemeente heeft dit netwerk bewezen levens te redden en het is daarmee een cruciale zorgvoorziening. Ik ben dan ook verheugd dat al onze inwoners van deze voorziening gebruik kunnen blijven maken, al hoop ik natuurlijk dat dit niet nodig
zal zijn."

Geert Nelissen, voorzitter van Hard voor Hart voegt hieraan toe: "We hebben de afgelopen jaren een vaste kern van hulpverleners kunnen opbouwen. Zonder deze vrijwilligers zou dit netwerk niet bestaan en ik dank ze daarom van harte voor hun inzet en loyaliteit. We zouden graag nog meerdere inwoners in ons netwerk willen verwelkomen. Hoe meer vrijwilligers, hoe beter. Ik doe dan ook bij deze een oproep aan alle lezers zich aan te melden via : www.hardvoorhart.nl/word-vrijwilliger/. Ook organisaties die de aanschaf van een AED overwegen vragen we nadrukkelijk met ons contact te zoeken zodat we hierin samen kunnen optrekken. Wij hebben tevens aantrekkelijke condities voor deze organisaties. Als klap op de vuurpijl hebben we borden geplaatst aan Venray's belangrijkste toegangswegen om aan te geven dat men een hartveilige gemeente binnenkomt. Niet alleen voor onze bezoekers en gasten maar vooral ook voor onze vrijwilligers. Iets waar ze met recht trots op mogen zijn." Foto Henk Lammen.