Met betraande ogen loopt Myrthe Moorrees voorbij aan de beker. Met een witte badjas....
Met betraande ogen loopt Myrthe Moorrees voorbij aan de beker. Met een witte badjas.... Foto: Henk Lammen

Afscheid met witte badjas

Den Haag | Drie keer is niet altijd scheepsrecht. In 2012 en in 2014 verloor voetbalster Myrthe Moorrees (22) de finale van het KNVB bekertoernooi voor vrouwen, en vorige week vrijdag (2 juni) ging de cup weer aan haar neus voorbij. De Venrayse ging in haar laatste wedstrijd voor PSV met 2-0 onderuit tegen Ajax.

Door Sven Poels

De wedstrijd in het Kyocera stadion in Den Haag, thuisbasis van voetbalclub ADO, begon hoopvol voor PSV. De Eindhovenaren waren in de eerste helft minstens gelijkwaardig aan landskampioen Ajax.

Uitgerekend Moorrees was zelfs dichtbij de openingstreffer: haar vrije trap vanaf een meter of twintig was nét niet zuiver genoeg en eindigde op de lat. Even later nam de Venrayse een negatieve hoofdrol op zich met een foute terugspeelbal, maar gelukkig voor PSV werd de bijna niet te missen kans voor Ajax van de lijn gehaald.

In de tweede helft een ander spelbeeld. Ajax zette aan en kwam in de 55e minuut op 1-0 door een diagonaal schot van Desiree van Lunteren. De 2-0, dik tien minuten later, werd ingeleid door een fout van Moorrees: de centrale verdedigster liet zich de bal gemakkelijk afpakken door Marjolijn van den Bighelaar, die vervolgens met een (fortuinlijke) combinatie wist te scoren.

Na de wissel van de ongelukkig spelende Moorrees kregen beide ploegen nog mogelijkheden, maar doelpunten vielen er niet meer. Met als gevolg dat de Amsterdammers de beker kregen overhandigd van Ajax-coryfee Sjaak Swart, en de speelsters van PSV het moesten doen met de verliezersprijs: een zilveren medaille en een witte badjas.

Het bood slechts een schrale troost voor Moorrees, die inmiddels wel toe is aan een rode badjas, bedoeld voor de winnaar van de KNVB-beker. In 2012 verloor ze de finale met VVV van ADO Den Haag en in 2014 was Ajax ook al te sterk voor PSV, dat toen nog een combiteam met FC Eindhoven vormde. "Balen ja, zeg dat wel", zei Moorrees nadat de tranen waren gedroogd. "Sta ik wéér met een witte jas."

Ze wist dat er meer in had gezeten. "De eerste helft waren we de betere en hadden we ze in de tang. Ik schoot een bal op de lat en op de herhaling zagen we dat een doelpunt van Jeslynn Kuijpers ten onrechte werd afgekeurd wegens buitenspel." Kantelpunt in het duel was volgens de zelfbewuste Moorrees de 1-0 achterstand. "Toen zakte het bij ons in en wisten we dat het moeilijk werd. De kopjes gingen hangen, zeker na het tweede tegendoelpunt door een foutje van mij."

De bekernederlaag was de laatste wedstrijd voor Moorrees in het shirt van PSV. Over een paar weken vertrekt ze naar FC Twente, de ploeg die de afgelopen negen seizoenen tweemaal de beker won en maar liefst vijf keer landskampioen werd.

"Tot eind deze maand train ik nog door bij PSV, daarna zal ik verhuizen naar Hengelo of Enschede." Op de vraag of ze bij haar nieuwe club wél prijzen gaat pakken, antwoordt de amicale Venrayse met een twinkeling in de ogen: "Daarvoor ga ik wel naar FC Twente toe."