Jubileumfeest Lets Do It

Venray | Lets Do It Venray bestaat tien jaar. Om hierbij stil te staan houdt de stagnerende 'ruilclub' komende zondag (11 juni) een feest in wijkcentrum Brukske. Voorzitter Nard Keuten: "Om levensvatbaar te blijven, zullen we er meer in moeten stoppen."

Door Sven Poels

Lets staat voor lokaal economisch transactiesysteem. "Het is een soort van ruilbeurs", legt preses Nard Keuten (52) uit. "In plaats van met geld 'betalen' we met zogenaamde klanken om onderling kleine klusjes voor elkaar te doen, zoals het vervangen van een kraan of het ophangen van een schilderijtje." Dit is niet alleen erg praktisch, maar vervult ook een sociale functie. "Het is een club mensen die allemaal hulpbehoevend zijn omdat ze op de een of andere manier alleen zijn komen te zitten. Ze hebben weinig contacten en hebben het vaak niet zo breed. Bij Lets Do It krijgen ze iets gedaan wat ze alleen niet zouden kunnen."

Broekhuizenaar en ex-Venraynaar Keuten is zelf al vier jaar lid en anderhalf jaar voorzitter. Gestaag zag hij het aantal leden slinken, van 80 naar rond de 45. "Je merkt dat het langzaam terugzakt. Waaraan dat ligt, weet ik niet." Keuten denkt wel te weten hoe het tij gekeerd kan worden. "Om levensvatbaar te blijven, zullen we er meer in moeten stoppen. Meer activiteiten organiseren, zoals een computerles, een snoeicursus of iets met voeding. Voor de zelfredzaamheid, maar ook om geld uit te kunnen sparen."

Ondanks de teruggang in leden bestaat Les Do It Venray na tien jaar nog steeds. Om daar niet zomaar aan voorbij te gaan wordt aanstaande zondag een feest georganiseerd in wijkcentrum Brukske. "Om 14.00 uur komen we bij elkaar met koffie, thee en vlaai. Daarna is er een spellenmiddag en komen er mensen zingen. Om 17.30 uur is er een etentje voor de leden, en rond 20.30 uur zal de dag worden afgesloten."

Keuten, die de kar trekt samen met secretaris Els Bloemen en penningmeester Bert de Wit, blikt terug op een aantal mooie jaren. "Het is een gezellig groepje, met een vaste kern van meer dan 30 leden. Veelal mensen die geïsoleerd leven en het ook erg fijn vinden om af en toe onder de mensen te komen." De visie voor de toekomst is helder. "Het doel is om deze groep bij elkaar te houden, maar daar zullen de leden ook zelf actief aan mee moeten werken."

Voor meer informatie, zie www.letsdoitvenray.nl.


Winnende initiatieven

Venray | Aan het einde van de JongerenBurgerTop 2017 werden drie inzendingen verkozen tot winnende initiatieven. Met deze drie initiatieven mochten de leerlingen verder aan de slag om deze verder uit te werken en te realiseren.

Leerlingen van het groep 6 tot en met 8 van het primair onderwijs en leerlingen van klas 1 tot en met klas 3 van het voorgezet onderwijs konden zich inschrijven om mee te bouwen aan het vervolg van de drie initiatieven. De drie werkgroepen werden uitgenodigd op het gemeentehuis om hun initiatief verder uit te werken. Het gaat hierbij om de initiatieven: Uitgaan in Venray, Lasergamen en Zonnepanelen op alle scholen. Door middel van verschillende creatieve werkvormen hebben de leerlingen het initiatief dieper uitgewerkt naar een concreet plan.

De creativiteit van de leerlingen kwam daarin goed naar voren. Er zijn concrete plannen uitgekomen waar zij zelf van vinden dat hun leeftijdsgenoten van moeten kunnen genieten in de gemeente Venray. Aan het einde van de middag hebben zij deze initiatieven aan elkaar gepresenteerd. Onlangs hebben de drie werkgroepen hun initiatief aan de burgemeester Hans Gilissen en wethouder Martijn van der Putten gepresenteerd. Tijdens het eerste deel van de middag hebben de leerlingen hun initiatief uitgebouwd in Lego, om op deze manier hun plan van aanpak te kunnen presenteren.

Elke stap werd zorgvuldig uitgedacht en gebouwd. Nadat de presentaties klaar waren, was het tijd om het verhaal te vertellen. De leerlingen presenteerden sterk en lieten duidelijk merken dat dit is wat de jongeren in de gemeente Venray nodig hebben. Gilissen en Van der Putten waren beiden zeer enthousiast over de energie en initiatieven van de leerlingen. De initiatieven Uitgaan in Venray en Zonnepanelen op alle scholen hebben beide een betrokken partner gevonden die hun verder kan helpen de initiatieven te realiseren.

Voor het initiatief Lasergamen wordt er door Stichting BurgerTop nog gezocht naar een passende partner, maar ook dit initiatief krijgt op korte termijn een
vervolg.


Vooral CDA dupe in Boxmeer

Boxmeer | Het hoofdstembureau in Den Bosch is in de fout gegaan bij de stemmentelling van de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart. Van de gemeente Boxmeer blijken 7.668 stemmen verloren te zijn gegaan. Dit is bijna 40 procent van de uitgebrachte stemmen.

Het CDA is de meest gedupeerde partij. Want 3416 stemmen van de christendemocraten gingen in rook op. Alleen de uitgebrachte stemmen op de lijsten 1 tot en met 4 van Boxmeer zijn meegeteld. Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het zijn VVD (3960 stemmen), PvdA (649), PVV (1934) en SP (5406). Behalve het CDA zijn ook D66 en GroenLinks behoorlijk gedupeerd met respectievelijk 1877 en 1073 verloren stemmen.

Omdat de uitslag van de verkiezing onherroepelijk is, kan de fout niet meer worden hersteld. Volgens de Kiesraad heeft de misser verder geen consequenties voor de zetelverdeling of voor de individuele Kamerleden.

Plasterk meldt dat het hoofdstembureau zich bij de controle niet gehouden heeft aan het vier-ogen-principe. Bovendien is er geen handmatige controletelling uitgevoerd, maar slechts een steekproef. Terwijl dit wel verplicht was. "Dit is heel zuur. Onze gemeente heeft altijd een hoge opkomst. Het is een rotgevoel voor de kiezers die achteraf voor niets naar het stemlokaal zijn gegaan", laat een woordvoerster van de gemeente weten.