St. Anna: oude eiken te redden?

VENRAY | Langs de hoofdlaan op het St. Annaterrein staat 85 prachtige Amerikaanse eiken. Ze zijn ruim een eeuw geleden aangeplant bij de aanleg van het gesticht. Het is onzeker of de bomen allemaal kunnen blijven staan. Onderzoek naar de sapstromen en mogelijke ziektes moet duidelijkheid geven.

De hoofdlaan is een rijksmonument en loopt vanaf de Noordsingel door tot aan de achteruitgang aan de noordkant van het terrein. Als er bomen moeten verdwijnen komt er sowieso herplant. De verwachting is dat de meeste bomen over tien tot twintig jaar aan het eind van hun levenscyclus zijn. Daarbij komt dat de bomen in het verleden niet altijd goed behandeld zijn. Door verkeerd te snoeien hebben de eiken veel te zware horizontaal uitgegroeide takken gekregen. Deze uitlopers moeten flink teruggesnoeid worden om het gewicht van het blad te verminderen. Bij een storm dreigt acuut breukgevaar vanwege de te zware zijtakken. De meeste kronen hebben, door verkeerd te snoeien, een lelijke uitloop. Door het weghalen van de breukge­voelige, dode of dicht bij elkaar groei­ende takken krijgt de kroon zijn evenwichtige vorm terug.

Aan de westkant, richting Overloonseweg, ligt nog een tweede monumentale hoofdlaan. Deze laan, met 45 oude lindes, vormde vroeger de verbinding tussen de boerderij en de centrale keuken. Van de lindes moet vooral de uitgroei (opschot) op de stam en aan de voet van de boom verwijderd worden. Het ovale gazon voor het hoofdgebouw, omzoomd door een gebogen laan, is eveneens een rijksmonument. Het is een gaaf bewaard en herkenbaar onderdeel van de oorspronkelijke parkachtige aanleg van de psychiatrische inrichting.