'Dorpshuizen geen concurrent horeca'

VENRAY | Gemeenschapshuizen zijn geen geduchte concurrenten voor de commerciële horeca. Ook niet als ze vanaf 2018 zonder steun van de gemeente op eigen benen moeten staan. Dat stelde secretaris Ben van Eck van het Gemeenschapshuizenoverleg donderdagavond tijdens een rondetafelgesprek over horeca-bv's in het gemeentehuis.

Door Henk Willemssen

Het is dorps- en wijkcentra toegestaan acht keer per jaar een commerciële activiteit te houden. Volgens Van Eck gaat het om relatief kleine bedragen. "Drie- tot vierhonderd euro per keer. Dan praat je op jaarbasis over 10.000 euro. Daarmee zijn we echt geen zware bedreiging voor horeca. Het zijn kleinere omzetten die niet te vergelijken zijn met de schouwburg."

De Venrayse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland vreest dat, in navolging van mfc De Baank in Leunen, nog meer gemeenschapshuizen een commerciële horecatak gaan opzetten. Door de horeca onder te brengen in een aparte bv kunnen de regels eenvoudig worden omzeild. Van Eck stelde dat die vrees ongegrond is. Bij het Gemeenschapshuizenoverleg zijn 17 accommodaties aangesloten. Twaalf gemeenschapshuizen en vijf wijkcentra. "Vrijwel niemand heeft interesse in zo'n bv. Het is te veel rompslomp. Of de accommodatie heeft te weinig faciliteiten of er zijn niet genoeg vrijwilligers."

De gemeenteraad moet een einde maken aan de al jaren voortslepende discussie. Horecavoorzitter Geert Pelzer deed net als voorzitter Paul Verhoeven van mkb Noord-Limburg een dringend beroep op de politiek om een einde te maken aan de sluiproute via de horeca-bv. "Want de concurrentiepositie van de horeca komt zwaar onder druk te staan", zei Pelzer. "Bij zo'n bv is er geen beperking voor het houden van feesten en partijen." Ook het Venrays Ondernemers Platform, waarin alle ondernemersverenigingen zitting hebbeb, keurt de BV-constructie af. Omdat overheidsgeld op een commerciële manier wordt ingezet. Pelzer en Verhoeven pleitten voor een eerlijk speelveld. "Gemeenschapsgeld moet alleen ingezet worden voor de publieke sector. Er mag geen misbruik van gemaakt worden", vond Paul Verhoeven.

Onder leiding van burgemeester Hans Gilissen lukte het niet de partijen op één lijn te krijgen. "Het streven was een Venrays model dat recht moest doen aan alle belangen", zei Pelzer. "Helaas is daar niets van terecht gekomen." Dat betreurde Gilissen. "Het gaat om tegenstrijdige en uiteenlopende belangen. Daarom is het zo'n lastig en moeizaam proces. Er was veel onvrede over de tussenvoorstellen. Maar we kinnen niet tot sint-juttemis blijven doorpraten."