Afbeelding
Foto:

'Speeltuin in november open'

Overloon | Speeltuin Gewoon Buiten wil in november 2017 haar deuren openen in het Museumpark in Overloon. De toekomstige speeltuin komt te liggen tegenover het klimpark, naast de oude kassa van het Oorlogsmuseum. "Veel locaties zijn de revue gepasseerd, maar in Overloon hebben we toch wel de parel gevonden. Deze plek is ideaal voor een gratis toegankelijke speeltuin", zegt secretaris Renuka van Gaal van de Stichting Recreatie en Meer enthousiast.

De speeltuin zou aanvankelijk tussen de afrit van de A73 bij Overloon en restaurant De Overbeek komen te liggen. Maar volgens Van Gaal, die al ruim twee jaar bezig is met de realisatie van haar droom, bleek dat niet haalbaar, vooral omdat er door bestemmingsplanregels aan allerlei voorwaarden voldaan moest worden. De speeltuin zou daardoor te duur worden. "In de afgelopen jaren zijn wel 25 locaties in beeld geweest. We zijn met een heel enthousiaste groep nu volop bezig met het werven van sponsoren en subsidies. Het ontwerp is klaar. We willen beginnen met tien speeltoestellen, en dat aantal jaarlijks uitbreiden. De speeltuin gaat bestaan uit toestellen die hufterproof en ook toegankelijk voor kinderen met een beperking zijn." De speeltuin moet een trekpleister voor de gemeente worden. "Deze speeltuin zal niet alleen een aanwinst zijn voor de inwoners van de gemeente Boxmeer, maar zal zeer zeker het toerisme en de saamhorigheid hier in de regio versterken. Je hebt in Overloon veel toeristen, maar ook voor de lokale bevolking is de speeltuin een hartstikke mooie aanwinst. Ik heb het altijd gek gevonden dat in de hele gemeente Boxmeer geen gratis toegankelijke speeltuin te vinden is. De speeltuin komt dicht bij het museum te liggen, met veel horeca, het klimbos, het openluchttheater en voldoende parkeergelegenheid in de buurt, het is een ideale plek."

Gewoon Buiten wil in fases groeien. Er komt in de toekomst een kinderboerderij en het is de bedoeling dat de speeltuin werk gaat bieden aan mensen met een beperking. Maar de doelstelling reikt verder. "We willen niet alleen een speeltuin realiseren, maar een ontmoetingsplek voor de gehele samenleving, waar uiteindelijk arbeidsplaatsen worden gecreƫerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Alle lichten staan nu op groen om met de sponsorgesprekken te beginnen, subsidies aan te vragen en acties op te starten om ruim twee ton bijeen te krijgen. Ja, dat is een fors bedrag. Maar we zijn er zeker van dat het ons gaat lukken om het geld bijeen te krijgen en dat de speeltuin eind dit jaar haar deuren opent in hartje Overloon." Voor meer informatie kijk op www.speeltuinboxmeer.nl of www.beperkingzondergrenzen.nl. Bedrijven die de stichting willen steunen bij de realisatie, financieel of in natura, kunnen contact opnemen via e-mail info@speeltuinboxmeer.nl .