'Sportzorgcentrum Joutou moet op St. Anna blijven'

Venray | Teleurgesteld en boos. Dat zijn de initiatiefnemers van Joutou, een sportzorgcentrum voor mensen met en zonder een verstandelijke beperking, nu duidelijk is dat ze niet op St. Anna kunnen blijven.

Door Ron Koenen

Joutou past niet in de plannen van de toekomstige eigenaar Renschdael Groep uit Horst, die onlangs zijn nieuwe visie op het park presenteerde.

In januari 2018 koopt Renschdael Groep het monumentale gestichtsterrein aan de Noordsingel van eigenaar Vincent van Gogh, waarvan Joutou nog tot 1 januari 2018 als antikraak ruimtes in het gebouw Don Bosco huurt. Dat gebouw staat net als een aantal andere verwaarloosde panden, waaronder St. Benoit, St. Jan, de schouwburg, de sportzaal en een aantal bedrijfsgebouwen, op de nominatie voor sloop.

"Begrijpelijk", vindt Maykel Claassen van de Stichting Joutou Sportzorgcentrum Venray. "We juichen de opknapbeurt voor St. Anna ook erg toe. Die is hard nodig. Maar we snappen niet dat er binnen dit grootschalige plan niet ergens een plek vrij te maken is voor ons sportcentrum. Ja, je mag best weten dat we erg teleurgesteld zijn in het gemeentebestuur en de politiek. Iedereen vindt het geweldig wat we doen en zegt al jaren dat dit bijzondere sportcentrum in Venray moet blijven, maar steun krijgen we nul komma nul. We verkeren nog steeds in onzekerheid. Het nieuws is hard ingeslagen. Natuurlijk wisten we dat de kans er was dat dit zou gebeuren, maar altijd is er tegen ons gezegd: 'het komt goed, maak je geen zorgen'."

Sporters, vrijwilligers en andere mensen die Joutou een warm hart toedragen, zijn inmiddels een handtekeningenactie gestart om het sportzorgcentrum, inclusief de dierenweide die door de vrijwilligers van Joutou wordt beheerd, voor St. Anna te behouden. De actiegroep 'Behoud Joutou op het St. Annaterrein' wil de verzamelde handtekeningen binnenkort overhandigen aan de gemeente Venray. "Het is hartverwarmend, die reacties die we krijgen. Maar soms ook hartverscheurend", vertelt Claassen. "Toen we het nieuws vorige week hoorden, barstten enkele sporters in snikken uit. 'Waar moeten we nu naartoe?' is een vraag die we de afgelopen dagen vaak hebben moeten beantwoorden. Maar eigenlijk weten wij het nu ook even niet. We hopen dat het goedkomt en dat we alsnog ergens in een ruimte op dit prachtige terrein terechtkunnen. Zeker ook met het oog op de dierenweide die wij als stichting Joutou beheren. Want als wij verdwijnen, zijn we bang dat die dieren ook weg zijn. Zonde, want het is een plek waar heel veel wandelaars en andere bezoekers van St. Anna erg van genieten. Ook die dierenweide moet toch behouden blijven voor Venray?"

De toekomst is momenteel dus erg ongewis voor de stichting. "Maar wij zitten niet bij de pakken neer", gaat Claassen verder. "We willen het liefst op St. Anna blijven, maar anders moeten we naar andere locaties uitzien. Een ding is in ieder geval zeker: wij gaan verder, waar het ook is." De Stichting Joutou kan in ieder geval rekenen op de steun van de Venrayse SP-afdeling. Die heeft het college een aantal kritische vragen gesteld over de kwestie. "Wat de SP betreft gaan we er ook als gemeente alsnog alles aan doen om dit initiatief te behouden voor het Sint Annapark", meldt SP-fractievoorzitter Jan Hendriks. De fractie vraagt of het college bereid is om zich alsnog hard te maken voor het behoud van Joutou op het Sint Annapark en vraagt zich tevens af wat de gevolgen van de plannen van de Renschdael Groep voor andere 'instellingen' die op St. Anna actief zijn, zoals de Werkvloer en het leescafé St. Bernard, zijn.

De SP heeft aan het college van B en W niet alleen vragen gesteld over Joutou. De partij is blij dat de Renschdael Groep 'de verloedering van een cultuurhistorisch en landschappelijk waardevol stuk Venray wil stoppen en het park weer tot leven wil brengen'. Maar ze is kritisch over het feit dat alle sociale huurwoningen uit het toekomstplan zijn geschrapt. Jan Hendriks vindt dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om op St. Anna te wonen. "Vandaar dat de SP teleurgesteld is over het gegeven dat er in de huidige plannen geen ruimte is voor betaalbare sociale huurwoningen, terwijl de wachtlijst voor dit soort woningen in de gemeente Venray nog steeds lang is."