Mathijs Cuijpers:
Mathijs Cuijpers: "Het is geweldig om de honden te zien werken met de schapen." Foto: Lotte Kamphuis

"Schapendrijven virus"

Geijsteren | In Geijsteren is op 7, 8 en 9 juli voor de derde keer de Dutch Open International Sheepdog Trial. Het evenement, dat ditmaal voor het eerst ook deelnemers trekt uit niet-Europese landen, mag van organisator Mathijs Cuijpers best wat meer aandacht krijgen. "De publieke belangstelling viel de eerste twee edities tegen, terwijl het in onze sport een groot kampioenschap is."

Door Sven Poels

Schapendrijven, het is misschien geen tak van sport die als eerste bij je opkomt. Toch is het volgens Mathijs Cuijpers (52), die het zelf al vijftien jaar doet, een heerlijke bezigheid. "Het is een virus", stelt hij. "Als je het eenmaal gedaan hebt, wil je niks anders meer. Het is geweldig om de honden te zien werken met de schapen. Als je een parcours perfect kan lopen, geeft dat zó'n fantastisch gevoel."

Cuijpers deelt zijn passie met zijn oud-leerlinge Carlette van Schaick. Toen in 2013 de Dutch Open International Sheepdog Trial stopte in het Gelderse Toldijk, wilden de twee het evenement niet dood laten bloeden. "In 2015 hebben we in Geijsteren de draad opgepakt. We hebben de opzet aangepakt en het nog grootser gemaakt. Inmiddels is ook Kevin Winterswijk bij de organisatie gekomen."

De eerste editie viel door de extreem hoge temperaturen wat tegen – "37 graden is voor hond en dier bijna niet te doen" –, maar desondanks werd het volgens Cuijpers gelijk al 'positief ontvangen'. Vorig jaar werd de wereldtop binnengehaald en dit jaar komen er zelfs deelnemers van buiten Europa. "Zuid-Afrika, Uruguay, Amerika, Canada... In totaal komen er 45 tot 50 'handlers' (schapendrijvers, red.) uit zestien verschillende landen. Er zijn 90 runs, omdat velen twee honden bij zich hebben. Ongeveer een-vijfde komt uit
Nederland."

Het gevarieerde deelnemersveld wordt deels verklaard vanwege het aanstaande wereldkampioenschap. "Het WK vindt normaal gesproken in Groot-Brittannië plaats, maar is dit jaar voor het eerst in Nederland. In het Westfriese Hoogwoud, een week na onze wedstrijd. De mensen zijn dan ook heel geïnteresseerd: de inschrijvingen waren binnen een kwartier vol." Cuijpers hoopt dat ook toeschouwers de weg naar de velden bij de kasteelruïne in Geijsteren weten te vinden. "De publieke belangstelling viel de eerste twee edities tegen, terwijl het in onze sport een groot kampioenschap is. Op een toplocatie, aan de Maas."

Er is in elk geval genoeg te zien, verzekert de kartrekker. "Op donderdagavond om 19.00 uur vindt de officiële opening plaats. Het gilde van Geijsteren, dat ook de catering verzorgt, zal in vol ornaat de 350 schapen – geleverd door Tineke Camps van Peelkudde Schaapsdrift – vanuit het dorp komen brengen. Vervolgens opent wethouder Jan Loonen de wedstrijd, die vanaf vrijdag 2,5 dag zal duren."

De tien minuten durende runs zijn van 's ochtends 7.00 uur tot ongeveer 21.00 uur 's avonds. "De tent is geopend tot na middernacht."

Cuijpers kijkt reikhalzend uit naar 'zijn' wedstrijd, die op zondag de climax zal bereiken. "De verwachtingen zijn heel hoog. Het enige dat nog roet in het eten kan gooien, is het weer."

Voor meer informatie kijk op de website www.dutchopensheepdogtrial.nl.