Drie Venrayse dames gekleed volgens de mode rond 1930.
Drie Venrayse dames gekleed volgens de mode rond 1930. Oude foto

Mode rond 1930

Venray | Heel dikwijls hoor je mensen zeggen: "Het is in de mode."

Ze bedoelen dan dat het op dat moment aantrekkelijk wordt gevonden. Het kan daarbij gaan om allerlei zaken als architectuur, inrichting, haardracht, maar toch vooral over een bepaalde kledingstijl. Die wordt kortweg omschreven met 'mode'. In de middeleeuwen had de adel prachtige kleding, terwijl het gewone volk in lompen gehuld was.

De stand waartoe iemand behoorde bepaalde de wijze van kleden. Deze code verviel na de Franse Revolutie. Door het wegvallen van een dwingende norm ontstond pas echt zoiets als mode in de vorm van een na te streven model.

Tegenwoordig zijn er op tv diverse programma's over mode en modemodellen, zoals American next Topmodel. New York is een belangrijke modestad, maar nog veel belangrijker zijn de Europese steden Parijs, Milaan en Londen. Vanuit deze modecentra vragen de bekende modeontwerpers aandacht voor hun creaties.

Op de foto zien we drie Venrayse dames uit de Langstraat gekleed volgens de mode rond 1930. Opvallend zijn de hoeden, die iets weg hebben van omgekeerde bloempotten, maar ze doen ook weer denken aan de charleston uit de jaren twintig. In de jaren net na de Eerste Wereldoorlog gingen vrouwen zich uitdagender en meer vrouwelijk kleden. En kijk naar de pose van de drie dames op de foto: zelfbewust en enigszins uitdagend. We zien v.l.n.r.: Door Coopmans; Mien van Houdt; Nel van Houdt.

Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.