Alexandra Versleijen en Harm Rutten zijn druk bezig met de voorbereidingen op Schijt aan de Grens.
Alexandra Versleijen en Harm Rutten zijn druk bezig met de voorbereidingen op Schijt aan de Grens. Foto: Lotte Kamphuis

Over 'de grens' naar Limburg

Geijsteren | In het weekend van 26 en 27 augustus is het tijd voor de tweede editie van Schijt aan de Grens, een cultureel festival op de scheidslijn van Noord-Brabant en Limburg. Op vier locaties kan dan genoten worden van 'grensoverschrijdende' kunst, muziek, dans en straattheater. Een tweeluik, met deze week Alexandra Versleijen van het Sint Annaterrein in Venray en Harm Rutten van Studiohaan in Geijsteren.

Door Sven Poels

Het is een heerlijke, zonovergoten dag in mei als we Versleijen en Rutten spreken. Plaats van handeling: de binnenplaats van Studiohaan in Geijsteren, met een ludiek naambordje officieus aangeduid als 'Burgemeester Harmplein'. De 'burgemeester' waarnaar gerefereerd wordt is kunstenaar Harm Rutten, eigenaar van het gemoedelijke atelier en de bijbehorende tuin. "Ik had eerst zeven jaar verbouwd, en toen was ik eenzaam", vertelt hij openhartig. "Daarna kwam ik in de vijver terecht."

Deze 'vijver' is Schijt aan de Grens, het cultureel festival dat in de zomer van 2015 voor het eerst werd georganiseerd. Nu, bijna twee jaar later, worden de voorbereidingen getroffen voor de tweede editie. Rutten: "Het is een prachtig evenement, maar de tijd ertussen is nog het mooist. Je leert veel leuke, enthousiaste mensen uit het cultuurwereldje kennen en er ontstaan allemaal kruisbestuivingen. Het is inmiddels een hele 'berg'
geworden."

Collega Versleijen kan dat beamen. Als bestuurslid en verantwoordelijke voor de invulling op het Sint Annaterrein in Venray weet ze wat Schijt aan de Grens katalyseert. "De tijd ervoor is net zo belangrijk als het evenement zelf", bezweert ze. "Het afgelopen half jaar hebben we elke drie, vier weken een zogenaamd 'grenscafé' georganiseerd waarbij we elkaar ontmoetten, ideeën uitwisselden en het netwerk is gegroeid. We vergaderen elke keer op een andere plek: hier, in Hoeve de Knol in Holthees, in de Stad in Venray en op 15 juni in 't Helder in Overloon." Lachend: "En andere cafés in het centrum van Venray. Ik denk dat we alle kroegen wel hebben gehad."

Tot welke inzichten zijn ze gekomen? Versleijen: "We hebben een breed programma, met muziek, theater, kunst, film, dans, fotografie en culinair. Niet de normale dingen, maar een uniek concept waarbij deelnemers worden uitgedaagd om uit hun 'comfort zone' te komen en iets met het thema 'grens' te doen."

Rutten: "Hier in Geijsteren is een podium met muzikanten en theater. In mijn atelier zijn tekeningen en polyester beelden te zien en in het aangrenzende weiland, de 'Meulewei', worden stellages aangebracht."

Versleijen: "Op het Sint Anna is er kunst, theater, musical, film, dans, muziek en foodtrucks. Ook is er een kinderprogramma en op de zaterdagavond vindt er in de kapel een jongerenfeest met lichtshow plaats. En op de zondag staat er een theatertruck van de Provincie Limburg vanwege het feit dat Limburg dit jaar 150 jaar bestaat."

Al met al genoeg reden om in het laatste weekend van augustus een of meerdere bezoekjes te brengen aan 'Schijt aan de Grens'. Rutten: "Kies een plek uit en ga erheen. Je krijgt gratis bands en eten en drinken voor een habbekrats. Hoe mooi wil je het hebben?"

Voor meer informatie kijk op de website www.schijtaandegrens.nl.