Femke Claessens (links) nam zondag afscheid.
Femke Claessens (links) nam zondag afscheid. Foto: Henk Lammen

"Nu is het afgelopen"

Merselo-Flamingo's 9-21 (6-11). Doelpunten Merselo: Aniek van den Heuvel (5x), Lisa Verhoeven (2x), Marieke van Rheden en Femke Claessens.

Merselo | De korfbalsters van Merselo blijven eersteklasser. Ze verloren zondag op eigen veld weliswaar met ruime cijfers (9-21) van het sterk spelende Flamingo's, dat na afloop de champagnekurken kon laten knallen, maar handhaven zich door het verlies van degradant Eyckelkorf in de eerste klasse.

Door Henk Lammen

De kaarten waren vooraf duidelijk geschud. Bij een nederlaag en winst van naaste concurrent Eyckelkorf zou Merselo degraderen naar de tweede klasse. De thuisploeg kon het Flamingo's, dat bij een zege zeker was van de titel, echter niet moeilijk maken. De gasten uit Mariahout waren duidelijk enkele maatjes te groot voor Merselo en liepen al snel uit naar een veilige marge van vijf doelpunten bij rust: 6-11. In de tweede helft voerde Flamingo's de score verder op en bekroonde een succesvolle veldcompetitie met een royale 9-21 zege. "We hadden weinig kans. Flamingo's begon heel sterk en bij ons was er het wekelijks terugkerende probleem, we scoren te weinig", aldus speelster Femke Claessens na afloop. Merselo kreeg de helpende hand toegestoken door Oxalis. De fusieploeg had nog een minimale kans op het kampioenschap en liet geen spaan heel van Eyckelkorf: 17-1. Claessens: "We hoorden voor onze wedstrijd al dat Eyckelkorf in de rust dik achter stond. Dan begin je toch een stuk rustiger. We zijn blij dat het uiteindelijk zo is afgelopen en we eersteklasser blijven."

Op de slotdag van de competitie kregen Claessens en Marieke van Rheden vlak voor het einde een publiekswissel. De zwangere Nikky Zegers was al eerder gestopt, maar werd zondag eveneens in de bloemetjes gezet. Claessens en Zegers gaan bij de recreanten van Merselo korfballen, Van Rheden stopt helemaal. Toen Fleur Claessens vlak voor tijd haar naamgenote Femke kwam vervangen, kwamen bij de 26-jarige korfbalster de emoties los. "Ja, dan besef je dat het nu echt afgelopen is. Afscheid nemen is toch lastig. Ik korfbal vanaf mijn zesde, waarvan negen jaar in het eerste team. Dat ga je missen. Het is toch mijn sport. Ik heb lief en leed gedeeld met mijn teamgenoten." Ze somt op, het kampioenschap tegen HBSV, de uitverkiezing tot sportploeg van het jaar in Venray, de vele teamactiviteiten en stapavonden. "Dat zijn fantastische herinneringen. Die laat je nu toch achter je. Maar van de andere kant, ik zal de meiden nog vaak genoeg zien." Aan het einde van de zaalcompetitie maakte Claessens bekend te gaan stoppen met korfballen. "Geen handig moment, want we waren net gedegradeerd. Voor mezelf had ik al eerder de knoop doorgehakt, maar durfde het eigenlijk niet te zeggen. Nu is het definitief. En ook beter zo. Ik twijfelde vorig seizoen al, maar nu wist ik het zeker. Vanwege mijn werk en lichamelijke klachten, ik heb veel last van mijn rug en heup, besloot ik te stoppen."

In de aanloop naar het nieuwe seizoen ondergaat Merselo een flinke gedaanteverwisseling. Voor de drie afscheid nemende speelsters komen de A-speelsters Fleur Claessens, Ciel van Hoof en Aniek Martens de selectie versterken. Voor coach Rinus Ugen, die is gestopt, heeft Merselo nog geen opvolger kunnen vinden.