Afbeelding
Foto:

Subsidie voor afkoppelen regenpijp in je tuin

Deze week geven Waterschap Limburg en 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg het startsein voor subsidieregelingen in de strijd tegen wateroverlast. De regeling is bedoeld als extra stimulans voor onder meer burgers, bedrijven en woningbouwverenigingen om zelf bij te dragen aan het voorkomen van wateroverlast.

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten. Hevige regenval en droge periodes komen steeds vaker voor. "Dit heeft vaak grote en vervelende gevolgen, wateroverlast is daar één van", zegt wethouder Ike Busser. "Vandaar dat wij met een groot aantal gemeenten de handen ineen hebben geslagen om maatregelen te bedenken waarmee we wateroverlast zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Inwoners kunnen daar zelf aan bijdragen door hun tuin 'waterklaar' te maken."

Waterklaar
Waterklaar houdt in dat je de regenpijp in je tuin afkoppelt van het riool met vuilwater en je tuin watervriendelijk maakt. Het regenwater wordt dan in je eigen tuin vastgehouden. Bij hevige regenbuien voorkom je op deze manier dat de riolering het overtollige water niet meer aankan, straten blank komen te staan of nog erger, het water de woning binnenkomt. Bovendien hoeft dat schone regenwater dan niet samen met het afvalwater gezuiverd te worden en voorkomen wij samen verdroging. Het is immers zonde om het schaarse regenwater af te voeren als je tuin schreeuwt om regenwater.

Gemeente Venray helpt
Mensen die hun regenpijp willen laten afkoppelen, kunnen nu gebruik maken van de subsidie. Kijk voor meer informatie over de subsidie, regels en mogelijkheden op www.venray.nl.

Taxus inleveren op milieustation

Inwoners van Venray kunnen tussen zaterdag 17 juni en zaterdag 5 augustus weer taxus inleveren op het milieustation. Hiermee steunt u de strijd tegen kanker, omdat taxus kan worden verwerkt tot kankerbestrijdende medicijnen.

Vers, eenjarig, droog en schoon taxussnoeisel kan in de zomermaanden worden ingeleverd bij het milieustation. Dat is open van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Vergeet uw afvalpas niet. Op het milieustation zijn vorig jaar maar liefst dertien chemokuren bij elkaar verzameld!

Inleverpunten

Het inleverpunt op het milieustation is ingericht door Lions Club. Er zijn ook andere inleverpunten in Venray, zoals Intratuin. De Lionsleden brengen het ingeleverde taxus dezelfde dag nog vers naar de farmaceutische industrie. Hoveniers of particulieren met grote partijen taxus kunnen contact opnemen met Lions Club. Kijk op www.taxusvenray.nl of neem contact op via info@taxusvenray.nl.

Gewijzigde openingstijden

Het gemeentehuis is extra geopend op donderdag 1 juni van 14.00 tot 17.00 uur en op woensdag 7 juni van 16.30 tot 20.00 uur.

Let op: op maandag 5 juni (Tweede Pinksterdag)
zijn het gemeentehuis en het milieustation
gesloten.

Ronde tafelbijeenkomst 1 juni

De raadswerkgroep Burgercontacten organiseert een aantal ronde tafelgesprekken waarbij zij ook graag de mening van betrokkenen wil horen.

Tijdens de avond op 1 juni wordt informatie verstrekt over "de paracommercie in relatie tot BV-constructies". De ronde tafelbijeenkomst begint om 19.00 uur en vindt plaats in de raadzaal. Een aantal betrokkenen is persoonlijk uitgenodigd, alle andere belangstellenden zijn als toehoorder van harte welkom.