Jeremy Klaassen:
Jeremy Klaassen: "De jongeren weten de weg naar The B te vinden." Foto: Henk Lammen

"Een zonnige toekomst"

Venray | Jongerencentrum The B in Venray viert het driejarig jubileum met een feestweekend. Na een moeizaam begin lijkt de ontmoetingsplaats voor jongeren zijn draai te vinden.

Door Henk Lammen

De start was sinds de opening op 31 mei 2014 moeizaam. De jongeren wisten de weg naar The B moeizaam te vinden en daarnaast moest het jongerencentrum noodgedwongen twee weken sluiten. Hoofdprogrammeur Jeremy Klaassen staat kort stil bij de stroeve opening. "De jongeren bleven, ondanks een sterke programmering met iedere week wel twee tot drie activiteiten en iedere woensdag en vrijdag een soosavond, weg. Pas aan het einde van het jaar wist de jeugd ons weer te vinden." Toch bleef het aanvankelijk kommer en kwel. Diverse groepjes jongeren bezochten regelmatig de soos, maar haakten ook net zo gemakkelijk weer af. Ondanks dat de jeugd niet echt storm liep voor de soosavonden, kwam er langzaam een kentering. "We legden de nadruk meer op activiteiten met dj's en live muziek. Dat leidde uiteindelijk tot een betere opkomst." In 2015 werd het roer omgegooid. "We gingen ons meer focussen op wat de jeugd wilde en nodig had", aldus de hoofdprogrammeur. "Via enquĂȘtes , gesprekken en teamopdrachten kregen we al snel de informatie van de jongeren en bezoekers van The B. Vervolgens hebben we diverse meetings met het bestuur gehad om te kijken aan welke wensen we konden voldoen. Er was nadrukkelijk een vraag naar themafeesten en daarmee zijn we aan de slag gegaan in de programmering. De aanpak wierp zijn vruchten af, want de evenementen werden telkens beter bezocht. Toen we in 2016 te horen kregen dat er een redelijk bedrag stond om grotere artiesten te boeken hebben we deze kans meteen benut. We willen ons ontplooien tot een poppodium. Na twee jaar iedere cent om te hebben gedraaid, ziet de toekomst er mooi uit. We zijn nu in de gelegenheid om uit te pakken", stelt Klaassen. De kick-off van het nieuwe seizoen 2016-2017 betekende de definitieve doorbraak voor het Venrayse jongerencentrum. The B was op 23 september 2016 afgeladen vol en de seizoensopening een groot succes. "Met de opbrengst van dit evenement konden we meteen verder programmeren. Het succes blijft nu. Evenementen zijn uitverkocht en er zijn nog maar weinig jongeren die The B nu niet meer weten te vinden. We zien de toekomst zonnig in, mits de bezoekersaantallen zo blijven doorlopen. Eerst is het tijd om een feestje te vieren met een feestmaand. Voor maar liefst vijf doelgroepen hebben we een programma samengesteld om te laten zien hoe The B functioneert, zich steeds verder ontplooit en kan zijn als je de naam jongerencentrum wegdenkt. We zijn begonnen met een blok uit de grond, maar als vrijwilligers en organisatie van The B wisten we het zeker. Het kan iets moois worden zolang Venray gezamenlijk de schouders eronder zet", besluit Klaassen.

Het feestprogramma gaat op vrijdag 2 juni om 22.00 uur van start met United met F1rstman/Stavros Martina & Many more. Op zaterdag 3 juni wordt het feest vanaf 20.00 uur voortgezet met The Bridge met I am Aisha, terwijl het weekend op zondag 4 juni vanaf 20.00 uur wordt afgesloten met een nightlive-feest met de Blue Band uit Leunen.