Een Keldonk-aanvaller probeert tussen Jord de Keijzer (links) en Bas Philipsen van Merselo door te glippen.
Een Keldonk-aanvaller probeert tussen Jord de Keijzer (links) en Bas Philipsen van Merselo door te glippen. Foto: Rikus ten Brücke

Merselo in wachtkamer

Merselo-Keldonk 2-3 (0-1).

Doelpunten: 12. Tom van den Broek 0-1; 55. Bas Litjens 1-1; 61. Jan van de Acker 1-2; 67. Tom van den Broek 1-3; 76. Bas Litjens 2-3. Scheidsrechter: Straatman (Uden). Toeschouwers: 150. Rode kaart: 26. René van Lankveld (Keldonk) na forse overtreding. Gele kaart: Bas Philipsen (Merselo), Geert Kuijpers en Leon van de Acker (Keldonk).

Merselo: Peeters; Vermunt, De Klerk (17. Veltrop), Bas Philipsen en De Keijzer; Michels (83. Rijbroek), Kroonen (46. Van Dijck) en Tim Philipsen; Hendriks, Litjens en Qurishi.

Door Henk Willemssen

MERSELO | Door het 2-3 thuisverlies in de nacompetitie tegen Keldonk is de kans van Merselo op promotie naar de vierde klasse vrijwel verkeken. De geel-zwarten zijn uitgevoetbald en moeten wachten tot pinkstermaandag 5 juni. Dan is het laatste nacompetitieduel Keldonk tegen FC De Rakt. Alleen bij een zege van Keldonk met twee of meer goals verschil promoveert Merselo alsnog.

De eerste twee clubs uit deze nacompetitiepoule van drie gaan naar de vierde klasse. Merselo startte met een 3-3 remise bij FC De Rakt. Beide clubs wonnen een periodetitel in de vijfde klasse. Keldonk is een herkanser als nummer twaalf van de vierde klasse I. Door de winst in Merselo zijn de Brabanders al zeker van een verlengd verblijf in de vierde klasse. "Ik ga dit weekeinde niet kijken in Keldonk hoe het daar wellicht op een akkoordje gegooid wordt", zei Merselo-trainer Marcel Peters. "Vandaag had het voor ons moeten gebeuren. Helaas zat het niet mee."

In de tropische hitte schoten beide ploegen fel uit de startblokken. Al na vijftien seconden incasseerde Merselo-verdediger Bas Philipsen de gele kaart toen de Keldonkers dreigden door te breken. Na enkele gevaarlijke momenten over en weer namen de bezoekers na twaalf minuten de leiding. De thuisclubdefensie reageerde niet alert bij een verre uittrap van de keeper. Spits Tom van den Broek schoot raak: 0-1. Vlak nadat Bas Litjens de buitenkant van de paal trof, moest aanvoerder Niels de Klerk geblesseerd naar de kant. Uitgerekend in zijn afscheidswedstrijd liep de 40-jarige verdediger al vroeg een hamstringblessure op. Bert Veltrop was zijn vervanger en Tom Michels nam achterin de positie van De Klerk over.

De strijd laaide soms fel op. De Merselose middenhalf Camiel Kroonen werd hardhandig gevloerd door René van Lankveld. Arbiter Straatman kende geen pardon en trok direct de rode kaart. Tot groot ongenoegen van het Keldonkse kamp. Toch wisten de geel-zwarten nauwelijks voordeel te halen uit het numerieke voordeel. Vlak voor rust mikte Bert Veltrop in kansrijke positie vlak langs het doel. 'Tegen tien man vergaten we te voetballen. We hanteerden te vaak de lange bal", vond Marcel Peters. Tijdens de rust bleef Camiel Kroonen met een knieblessure in het kleedlokaal achter. Zijn vervanger Robin van Dijck liet al direct een verraderlijk schot los dat met moeite tot corner werd verwerkt door goalie Van de Acker. Merselo drukte door en Keldonk wankelde. Op aangeven van Daan Hendriks trof topschutter Bas Litjens de korte hoek: 1-1. Maar de Merselonaren konden in de drukkende warmte het offensief niet volhouden. Keldonk herpakte zich en nam weer snel de leiding via Jan van de Acker: 1-2. Halverwege de tweede helft werd doelman Joris Peeters verschalkt door een mooie boogbal van Tom van den Broek: 1-3. Arbiter Straatman laste direct een drinkpauze in. De Merselonaren pepten elkaar nog op. Vooral routinier Bas Litjens ('Kom op mannen, kopjes omhoog') wilde dolgraag met promotie afscheid nemen.

Daan Hendriks had pech dat zijn kopbal op de paal belandde. Een minuut later was het toch raak. Uit een voorzet van linksback Jord de Keijzer kopte Bas Litjens schitterend de 2-3 binnen. Verder kwam Merselo niet meer. "Het is al mooi dat we na de degradatie van vorig jaar de groep bij elkaar hebben gehouden. En dat we nu tot het laatst om promotie hebben gestreden", zei trainer Peters.