St. Anna: veel minder woningen

VENRAY | In de nieuwe visie van toekomstig eigenaar Renschdael Groep uit Horst is minder ruimte voor woningbouw op St. Anna. Van de beoogde 285 woningen blijft minder dan de helft (circa 110) over. Tevens zijn alle sociale huurwoningen uit het plan geschrapt.

Door Henk Willemssen

Renschdael Groep koopt in januari 2018 het monumentale gestichtterrein aan de Noordsingel van eigenaar Vincent van Gogh. Met de inkomsten uit woningbouw wordt de opknapbeurt van het park en de gebouwen betaald. De nieuwbouw bestaat uit 75 woningen, waaronder de uitgifte van veertig ruime kavels. De andere ongeveer 33 appartementen en eengezinswoningen worden in bestaande gebouwen gerealiseerd. Renschdael Groep zet in op het duurdere segment. "Wonen in zo'n mooie parkachtige omgeving is uniek", zegt wethouder Martijn van der Putten (D66). Hij verwacht daarom dat er ook van buiten Venray veel belangstelling voor zal zijn. In bestaande panden is mogelijk ook nog ruimte voor ruim zestig woonzorgappartementen. Als in het voorjaar van 2018 het bestemmingsplan rond is, kan de nieuwe eigenaar aan de slag. De woningbouw zal in fases plaatsvinden. Aan de zuidoostkant, langs de Dr. Kortmannweg, en aan de noordzijde achter de boerderij komen de meeste nieuwe woningen.

Voor het autoverkeer wordt een nieuwe verkeerslus rondom het terrein aangelegd. De huidige hoofdlaan tussen de monumentale bomen is straks alleen nog bestemd voor fietsers en voetgangers. Er moet flink wat groen gesnoeid worden. Door het achterstallige onderhoud van vele jaren zijn de monumentale bomen en andere aanplant deels overwoekerd door een wildgroei van indringers zoals hoog opgeschoten onkruid en heesters. Door de oorspronkelijke groenstructuur zo veel mogelijk terug te brengen ontstaan er weer doorzichten op het terrein. Daardoor komen ook de gebouwen en ensembles beter tot hun recht. De meeste gebouwen worden opgeknapt. Sloop is bij sommige verwaarloosde panden niet te voorkomen. Op de nominatie van sloop staan St. Benoit, St. Jan, de schouwburg, Don Bosco, de sportzaal en een paar bedrijfsgebouwen.

Martijn van der Putten is positief gestemd over de visie. "Dit is een langgekoesterde wens. De verloedering wordt gestopt en het prachtige gebied heeft weer toekomst. Behoud van waardevolle gebouwen en groen en ook de openbaarheid van het park zijn belangrijk voor Venray. In het autoluwe gebied staan rust en natuur centraal. Minder woningen juichen we alleen maar toe, gezien het planoverschot dat we hebben voor de kern Venray." Voor het hoofdgebouw is de landgoedstatus aangevraagd en ook verkregen. Het fraaie pand naast de ingang is geschikt als hotel- en congreslo­catie of voor educatieve doeleinden.


Muziekonderwijs kan doorgaan

VENRAY | Het muziekonderwijs voor harmonieën en fanfares (hafa) is in Venray voor minimaal twee jaar veiliggesteld. Het college geeft 60.000 euro subsidie per jaar, 350 euro per leerling, voor een proefperiode van twee jaar.

Een nieuw samenwerkingscollectief van muziekverenigingen neemt na de zomer het stokje over van kunstencentrum Jerusalem dat ophoudt te bestaan. De muzieklessen van leerlingen van de Venrayse muziekverenigingen, plus de coördinatie en ondersteuning, werden tot nu toe betaald van de gemeentelijke subsidie voor kunstencentrum Jerusalem. Deze organisatie stopt per 31 augustus 2017. Daardoor valt ook de ondersteuning en de door het kunstencentrum doorberekende verlaging van het lestarief weg voor de muziekverenigingen.

De nieuwe organisatie Cultura Venray heeft een plan opgesteld voor de toekomst van het muziekonderwijs. Dat gebeurde in samenspraak met de federatie van muziekgezelschappen Venray (FMV), de muziekverenigingen en het huidige kunstencentrum. Het heeft geleid tot de oprichting van een verenigingscollectief: FMV Steunpunt. Daarmee wordt de kwaliteit van het hafa-muziekonderwijs door bekwame en bevoegde muziekdocenten intact gehouden.

Het is nog onzeker of de huidige docenten van Jerusalem hiermee doorgaan. Wethouder Lucien Peeters (CDA) meldt dat het ook openstaat voor andere partijen. "Het is moeilijk te voorspellen. De keuze is aan de docenten zelf."

Muziekverenigingen leveren in Venray en de dorpen een belangrijke bijdrage aan het gemeenschapsleven. "De opleiding van muzikanten is een belangrijke basis voor het bestaansrecht van de muziekverenigingen", aldus Peeters. Het college stelt nog eens 10.000 euro beschikbaar voor de opstart van het FMV Steunpunt.