Castenrayse vrijwilligers bij de aanleg van de speeltoestellen bij de poel langs de Lollebeek.
Castenrayse vrijwilligers bij de aanleg van de speeltoestellen bij de poel langs de Lollebeek. Eigen foto

Opening educatiepoel

Castenray | In 2013 vond ter verbetering van het buitengebied van de gemeenten Horst aan de Maas en Venray de ondertekening plaats van de samenwerkingsovereenkomst Maasgaard. Vier partijen – provincie Limburg, gemeente Horst aan de Maas, gemeente Venray en Waterschap Peel en Maasvallei (het huidige Waterschap Limburg) – participeren in Maasgaard met als doel door samenwerking verschillende plannen versneld en kostenbesparend uit te voeren.

Een van de projecten van Maasgaard is de reconstructie van de Lollebeek. Deze 6,9 km lange beek ontsprong oorspronkelijk in het Castenrayse Broek, stroomde vandaar oostwaarts door de Castenrayse Vennen om uiteindelijk ter hoogte van de Diepeling in de Groote Molenbeek uit te monden.

Tijdens de ruilverkaveling in de jaren zestig van de vorige eeuw werd de beek uitgediept en gekanaliseerd. Door middel van stuwen werd de waterstand geregeld. Zelfs in droge zomers kon de waterstand gehandhaafd worden door inlaat van water. Daarvoor was in Griendtsveen een waterinlaatwerk gebouwd en werd de Grenssloot gegraven van Griendtsveen tot het Castenrayse Broek. Daar sluit de Grenssloot aan op de
Lollebeek.

Op 6 maart 2015 vond de officiële oplevering plaats van de gereconstrueerde Lollebeek ten oosten van de A73. Nadat dit 2,7 km lange deel van de Lollebeek weer meanderend is gemaakt, is er een mooi stuk wandelgebied ten oosten van de A73 bijgekomen. Wandelaars zijn vaak te vinden op het pad door de weilanden en langs de beek.

Op initiatief van de Castenrayse dorpsraad is samen met Stichting Jeugdwerk Castenray en KiC (Kleur in Castenray) besloten om dit stukje natuur eer aan te doen met een plek voor kinderen. Bij een naast de Lollebeek gelegen poel verschenen door vrijwilligers aangelegde loopbruggen die verbonden werden door een klein trekveer. Ook kunnen de kinderen over grote stapstenen en stappalen de andere oever van de poel bereiken. Een picknickplek, een waterrad, een pomp en houten watergoot vormen uitdagingen voor de kinderen om naar hartenlust te spelen met en op het water van de poel.

Naast dat er plezier gemaakt kan worden, is het ook een uitgelezen kans om iets te leren. Er staat een bord met informatie over beestjes die in en bij de poel aangetroffen kunnen worden. Een kist met hulpmiddelen om deze diertjes te vinden, maakt het geheel compleet. Kortom, een educatieve en prachtige natuurspeeltuin voor de jeugd.

Het project is mogelijk gemaakt door donaties van o.a. Rabobank, IKL Limburg, Stichting Ronde Tafel 160 Venray-Horst, Prins Bernard Cultuurfonds, Teunesen Zand en Grint BV en de Ondernemersvereniging Oirlo Castenray.

Na enige tijd hard werken is de poel bij de Lollebeek nu eindelijk klaar om geopend te worden. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 9 juni a.s. om 14.00 uur. De inwoners van Castenray, sponsoren en andere belangstellenden zijn hierbij van harte welkom.

Vóór de opening zullen de leerlingen van groep 5 van basisschool EigenWijs uit Oirlo/Castenray om 13.00 uur ter plekke een workshop krijgen van een echte natuurkenner.

Foto: Castenrayse vrijwilligers bij de aanleg van de speeltoestellen bij de poel langs de Lollebeek.