Voorjaarsnota in de plus

VENRAY | De voorjaarsnota laat gunstige cijfers zien voor Venray. In de meerjarenbegroting 2018-2021 tonen alle jaren een licht begrotingsoverschot. Het afgelopen boekjaar 2016 werd zelfs afgesloten met een behoorlijke winst van 5,1 miljoen euro.

Door Henk Willemssen

Terwijl de gemeente Venlo met grote tekorten (12 miljoen euro) kampt in het sociaal domein, hield Venray vorig jaar 2,4 miljoen euro over op de zorgbudgetten. Dit bedrag blijft beschikbaar voor zorgtaken en wordt doorgeschoven naar 2017. De overheveling van veel zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten, per 1 januari 2015, was tevens een bezuinigingsoperatie. Gemeenten moeten het met minder geld doen. Uit voorzorg heeft Venray toen financiƫle buffers aangelegd om tegenvallers te kunnen opvangen. De zorgbudgetten blijken evenwel voldoende ruim om alle taken uit te voeren. Al zijn er wel onderlinge verschillen. De tekorten bij delen van de jeugdzorg worden gecompenseerd door overschotten op andere terreinen

De voorjaarsnota 2017 is de laatste van de raadsperiode 2014-2018. Het college van CDA-D66-Samenwerking kan een dalende lastendruk voor burgers en bedrijven in het vooruitzicht stellen. Vanaf 2018 gaan de rioolheffing en afvalstoffenheffing omlaag, onder meer vanwege lagere rentelasten. De onroerendezaakbelasting neemt in 2017 en 2018 nog toe met de maximaal toegestane stijging. Vanaf 2019 wordt weer het lagere inflatiecijfer gehanteerd.

In de meerjarenbegroting is nog geen rekening gehouden met de voordelen bij de bijstandsuitkeringen. Door een nieuw verdeelmodel bij het Rijk is het tekort waarmee Venray jarenlang te maken had, omgeslagen in een overschot. De algemene reserve is de afgelopen jaren flink gedaald. Van 22,1 miljoen in 2013 naar 15,6 miljoen. Dat kwam vooral door het nieuwe parkeerbeleid. Daardoor moest de parkeerkelder in de Gouden Leeuw ineens worden afgeschreven voor 6,8 miljoen euro. Ook de afwaardering bij Venlo Greenpark ging ten koste van de Venrayse spaarkas. Die wordt nu weer aangevuld met een deel (2,2 miljoen euro) van het exploitatieoverschot van 2016. Daartegenover staan weer grote uitgaven voor de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum en de afbouw van kunstencentrum Jerusalem. Daardoor daalt de algemene reserve eind dit jaar verder naar 10,9 miljoen euro. Huisaccountant PWC waarschuwt dat het eigen vermogen van de gemeente Venray aan de lage kant is. Die conclusie trok ook al de provincie Limburg.