'Wij worden in maart de grootste partij'

VENRAY | Venray Lokaal is de naam van de nieuwe partij die ontstaat na de fusie van inVENtief en PP2. Dat maakte de kersverse partij op woensdag 24 mei bekend in het gemeentehuis.

Door Henk Willemssen

Burgemeester Hans Gillissen sneed in de raadzaal de taart aan met het nieuwe logo. Venray Lokaal hoopt bij de verkiezingen van 21 maart 2018 een grote slag te slaan. "Wij worden straks de grootste partij van Venray", pochte fractieleider Tino Zandbergen van inVENtief. Zijn collega Carla Brugman van PP2 was minder uitgesproken. "Venray Lokaal wordt een partij waarmee iedereen rekening moet gaan houden." Ze wees op de inhoudelijke raakvlakken van inVENtief en PP2. "Ook al is de toon niet altijd gelijk." De fusie is ook een antwoord op de versnippering van het politieke landschap. "Dat maakt het alleen maar ingewikkelder. En het vertrouwen groeit er niet door", vindt Brugman.

Burgemeester Hans Gillissen wilde niet ingaan op de voorspelling van Zandbergen. "Mooi dat er ambities zijn", zei Gilissen die sprak van een politieke bruiloft. "Het bruidspaar straalt ook van alle kanten." Hij wenste Venray Lokaal veel succes bij het samensmeden van twee lokale stromingen. Bij de laatste raadsverkiezingen van maart 2014 waren beide partijen vrijwel even groot. inVENtief kreeg 1608 stemmen en PP2 1622. Het kleine verschil maakte toch een zetel uit. PP2 mocht drie raadszetels bezetten en inVENtief twee.

Het zijn twee nog vrij jonge politieke partijen. inVENtief werd in 2005 opgericht rond boegbeeld Gerard Thijssen die in het verleden VVD-raadslid was. PP2 is ontstaan voor de gemeentelijke herindeling van 2010. Het is een samenvoeging van Progressieve Kombinatie uit Meerlo-Wanssum en het Venrayse Lokaal Aktief, dat weer een afsplitsing was van fractie Van de Vorle.

Bij de vervroegde verkiezingen van november 2009 behaalde PP2, met Hans Teunissen als lijsttrekker, vier zetels. Teunissen keerde later terug naar zijn oude liefde D66. Fractieleider Carla Brugman, tevens lijsttrekker in 2014, zit voor GroenLinks in Provinciale Staten.

De komende periode staat in het teken van het samenstellen van een goede kieslijst. De naam van de lijsttrekker is nog niet bekend. Die wordt straks gekozen door de leden. Venray Lokaal wil meer zijn dan een oppositiepartij. "We hebben absoluut de ambitie om ook verantwoordelijkheid in het college te dragen", melden Brugman en Zandbergen. Cor Vervoort, de huidige preses van inVENtief, is gekozen tot voorzitter van de fusiepartij.