Afbeelding
Foto:

40 jaar Museum Psychiatrie

Venray | Op 27 mei 1977 opent toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid, Jo Hendriks, officieel het Museum van de Psychiatrie in de koorgangen van de kapel van St. Servatius in Venray.

Het initiatief voor een museum komt van drie collega's, de voormalige (hoofd)verpleegkundigen Lod Dirkx, Harrie Bloemen en Jan Roodbeen. Dirkx en Bloemen zijn overigens nog tot op de dag van vandaag actief als vrijwilliger. Eind jaren '90 wordt ook de museumcollectie van St. Anna toegevoegd. Het Museum Psychiatrie Venray heeft voortaan een rijke verzameling aan foto's, documenten en voorwerpen die de geschiedenis van de psychiatrie vanaf 1905 illustreert.

Venray en de psychiatrie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door de twee voormalige psychiatrische ziekenhuizen Sint Anna en Sint Servatius, gesticht door de broeders en zusters van Liefde begin 20e eeuw. Na enkele fusies en naamwisselingen is de huidige organisatie beter bekend onder de naam 'Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg', een grote specialistische ggz-instelling. Tijdens een bijeenkomst met alle vrijwilligers, werd het 40-jarig jubileum van het museum feestelijke gevierd. Er kort teruggekeken, maar de blik van alle aanwezigen was vooral gericht op de toekomst.

Vincent van Gogh, op dit moment een van de koplopers in de ggz waar het gaat om zorginnovatie, wil de bezoeker van het museum graag kennis laten maken met de psychiatrie en zorginnovaties door de jaren heen. In de komende jaren wordt er daarom gewerkt aan een museum waarin verleden, heden en toekomst op een moderne en toegankelijke wijze in beeld worden gebracht. Het museum, gevestigd in het Dienstencentrum gelegen op locatie Servaashof aan de Stationsweg in Venray, blijft hiermee volop in ontwikkeling. Rondleidingen zijn op afspraak, contactpersoon is Lod Dirkx, telefoon: 0478- 587192.

Foto van links naar rechts: Jolande Tijhuis (bestuursvoorzitter) en Harrie Bloemen en Lod Dirkx.