Gemeente: 150.000 euro renovatie van Grote Kerk

VENRAY | De gemeente wil 150.000 euro steken in de grootscheepse renovatie van de Grote Kerk. Het onderhoudsplan ligt al jaren in de ijskast omdat de financiering niet rondkwam.

Er lijkt nu een doorbraak te komen voor de St. Petrus Bandenkerk dat een rijksmonument is. Naast de gemeente Venray gaan ook het kerkbestuur, bisdom Roermond en de provincie Limburg geld steken in de opknapbeurt die 1,5 miljoen euro gaat kosten.

Een hoge kostenpost is de restauratie van de glas-in-loodramen in de zijbeuken van de kerk. Naast een complete opknapbeurt van de dakkapellen op het middenschip en de zijbeuken is er achterstallig schilderwerk. De binnenverlichting wordt en er moet aan een aantal arbo-technische eisen worden voldaan zoals een brandmeldinginstallatie, het aanbrengen balustrades en het beveiligen van hijsgaten.

Bij de begrotingsbehandeling in november 2016 werd een motie van inVENtief en PP2 met een ruime meerderheid aangenomen over het aanlichten van de Grote Kerk. De kerk is nu in de donkere uren een 'dood element', vinden de twee partijen. Het aanlichten in de avonduren zou de aantrekkingskracht van het centrum ten goede komen. Net als de veiligheid rondom het kerkgebouw.

Het college meldt dat het 'op een duurzame en energetisch verantwoorde wijze' aanlichten van de kerk 100.000 euro gaat kosten. Daarvan zou gemeente 66.000 euro voor haar rekening nemen.


Zorghuis Smakt nieuwe naam

Smakt | Samen Aangenaam Ouder Worden (SAOW) neemt per direct Zorgresidentie Groep over. Dat heeft het managementteam van SAOW bekendgemaakt.

De Zorgresidentie Groep levert sinds 2013 wonen met zorg en geriatrische revalidatie op de locaties Velp en Smakt. SAOW groeit door deze overname naar twaalf locaties in Nederland. Het voltallige personeel blijft in dienst en voor de bewoners verandert er verder weinig. De grootste verandering is dat beide locaties een nieuwe naam krijgen en dat de directie wisselt binnen de exploitatie.

De locatie van Zorgresidentie in Velp, dat gevestigd is in een monumentaal kloosterpand, draagt van oorsprong de naam Mariƫndaal. Deze naam wordt in ere hersteld. Vanaf 1 juni 2017 wordt de locatie omgedoopt naar Residentie Mariƫndaal. Deze locatie wordt onder vlag van Ontzorgd Wonen Nederland ondergebracht binnen de organisatie. Dit is een van de woon-zorgformules die SAOW heeft opgezet. Naast wonen met zorg blijft revalideren in deze residentie mogelijk.

Zorgresidentie Smakt is gevestigd in het voormalige St. Jozefklooster. Deze locatie wordt voortgezet onder de naam Zorghuis Smakt en zal worden ondergebracht in de woon-zorgformule Zorghuis Nederland. Ook bij deze locatie gaat het voltallige personeel mee over en wijzigt er voor de huidige bewoners weinig.