Werkliedenvereniging Venray.
Werkliedenvereniging Venray. Oude foto

Werkliedenvereniging

Venray | De Enschedese kapelaan Alfons Ariëns (1860-1928) geldt als pionier en grote bezieler van de katholieke arbeidersbeweging.

In Nederland ontstonden in navolging van voorbeelden uit de buurlanden vanaf ongeveer 1869 werkliedenverenigingen. Ze hadden als doel de levensomstandigheden van de werkman op eigen kracht en door middel van vereniging te verbeteren. Uit deze werkliedenverenigingen ontwikkelden zich later de vakbonden, maar de naam 'werkliedenvereniging' bleef gereserveerd voor verenigingen die zich bezighielden met het onderling verzekeren van de leden tegen de financiële gevolgen van ziekte. Ook ontwikkelden werklieden andere activiteiten, zoals de coöperatieve aankoop van onder andere levensmiddelen. De werkliedenvereniging was een zogenoemde standsorganisatie onder leiding van de katholieke kerk en had ook het karakter van een gezelligheidsvereniging. Zo was de Tooneelvereeniging Venray een afdeling van de in 1904 opgerichte Rooms-Katholieke Werkliedenvereeniging St.-Joseph Venray. De foto is genomen bij gelegenheid van een toneeluitvoering in 1925. Toen voerde men het toneelstuk 'De onschuldig veroordeelde' op, een drama in zes bedrijven. De eerste twee bedrijven speelden zich af daags voor en op de dag van de Slag bij Fontenoy (1745). De andere twaalf jaar later.
Voor v.l.n.r.: Tontje Willems; Bèr Tonen; Tinus Willems; Nöl Berbers; Toon Vermeulen; Tinus Willemse; Thei Maessen; Eduard Arts; Gerrit Aarts; Teng Berbers. Achter v.l.n.r.: regisseur Pierre Gooren; onbekend; Hannes van Gerven; Piet Hanen; Teng Willems; Toon Hendriks. Foto: Gemeente Archief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray