Innovatieve dijken getest

Wanssum | In februari en maart voerde de aannemer van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum Mooder Maas samen met Waterschap Limburg een aantal proeven uit in de golfgoot en stroomgoot van de Universiteit van Hannover.

De proeven zijn gedaan omdat Mooder Maas met de uitwerking van de dijkontwerpen binnen Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum twee dijkconcepten heeft uitgedacht die afwijken van de gangbare dijk; de steilranddijk en de dijk als hoge grond. Tijdens de proeven in Hannover is grond uit het gebied getest om de geschiktheid voor deze nieuwe dijkconcepten aan te tonen. De steilranddijk is bedacht om het kenmerkende landschap langs de Maas niet onnodig te verstoren. De aan te leggen dijken krijgen aan de voorkant een natuurzone met een steile rand.

Achter de dijk wordt de grond aangevuld. Bij toepassing van hoge grond wordt een standaard waterkering op een robuuste en toekomstbestendige wijze 'ingepakt'.

De dijk valt daardoor minder op in het landschap. De ontwikkelde dijkconcepten bieden een aantal maatschappelijke voordelen ten opzichte van een standaard dijkprofiel. Er kan een betere landschappelijke inpassing van de waterkeringen worden behaald, er is minder ruimtebeslag op natuur- en landbouwgrond en er wordt duurzamer gewerkt door het toepassen van gebiedseigen grond waardoor minder vervoersbewegingen nodig zijn voor de realisatie van het plan. Een deel van deze innovatieve dijken wordt uitgevoerd in materiaal uit de directe omgeving.

De combinatie van het dijkconcept en het toepassen van lokale bodemmaterialen is uniek in Nederland. Mooder Maas heeft daarom golf- en stroomgootproeven uitgevoerd om de erosiebestendigheid van dit materiaal te testen. In de golfgoot van de Universiteit van Hannover is een stukje dijk op ware grote nagebouwd en beproefd op golven. De stroomgoot beproefde het materiaal op stroming. In totaal is zo'n 300m3 Limburgs bodemmateriaal uit Ooijen-Wanssum gehaald en naar Hannover gebracht. De resultaten van deze testen dienen om de gebiedseigen grond zo goed mogelijk toe te passen in de waterkeringen.

De komende jaren zullen er in het gebied tussen de dorpen Ooijen en Wanssum tal van maatregelen worden genomen om de waterveiligheid te verbeteren: de oude Maasarm wordt gereactiveerd, er worden dijken verlegd en er komen twee hoogwatergeulen. In Wanssum wordt bovendien de haven uitgebreid en een rondweg aangelegd. Mooder Maas, de combinatie van Dura Vermeer en Ploegam, is begonnen met de uitvoering van het project. Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum moet eind 2020 gereed zijn.


Schutterij
't Zandakker Gilde Sint Jan Venray

Maasbree | Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray heeft deelgenomen aan de derde schietwedstrijd van Schutterscombinatie Noord-Limburg, gehouden bij schutterij Sint Martinus in Maasbree.

Het A-zestal behaalde met 66 punten de achtste plaats, de B werd zesde met 67 punten en de C1 zorgde met 790 punten voor een Venrays succes en behaalde de gedeelde eerste prijs. De C2 behaalde met 64 punten de vijfde prijs. Donderdag 25 mei wordt er een oefensessie gehouden. Aanvang: 10.30 uur. Deze oefensessie telt mee voor de Piet Lenssen Memorialbeker. Zondag 28 mei neemt St. Jan deel aan het eerste bondsschuttersfeest van Schuttersbond Juliana bij Schutterij Sint Jan in Grubbenvorst. Vertrekken om 11.45 uur vanaf 't Trumke. De leden stellen zich om 12.45 uur op in de weide aan de Dorpstraat. De optocht bedraagt 1700 meter. Aansluitend aan de optocht begeeft St. Jan zich naar de schuttersweide, gelegen aan de Kromboschweg in Grubbenvorst.


Borstkanker

Beugen | Borstkankervereniging Nederland houdt op woensdag 14 juni in het Maasziekenhuis een inloopbijeenkomst voor patiƫnten, ex-patiƫnten en hun naasten over het thema Op adem komen na borstkanker. De bijeenkomst vindt plaats van 13.30 tot 16.00 uur in het vergadercentrum van het Maasziekenhuis. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.