Afbeelding
Foto:

Adresonderzoek in Venray

Medewerkers van de gemeente Venray gaan komende tijd onderzoeken of inwoners het juiste adres bij de gemeente hebben opgegeven. Doel van het onderzoek is het terugdringen en voorkomen van fraude. Adressen die niet kloppen, kunnen wijzen op fraude met belastingen, uitkeringen of toeslagen.

Namen en adressen van inwoners staan in de Basisregistratie Personen (BRP). In het onderzoek controleert de gemeente of de gegevens die in het BRP staan, kloppen met de werkelijkheid. Woont degene die op het adres staat ingeschreven er ook echt? Is een verhuizing niet doorgegeven? Of wonen er (ook) mensen die niet op het adres staan ingeschreven?

Huisbezoek

Als er twijfels zijn of de gegevens kloppen, kan een medewerker bij u langs komen. Een ambtenaar belt dan bij u aan en vraagt of hij/zij binnen mag komen en of u enkele vragen wilt beantwoorden. Onze medewerkers kunnen zich legitimeren. Toont hij/zij geen legitimatiebewijs, vraag er dan naar. Een huisbezoek duurt ongeveer 20 minuten.

Moet ik meewerken?

U hoeft niet mee te werken aan het onderzoek in uw huis. Als u weigert betekent dat niet dat het onderzoek stopt. De gemeente en andere instanties gaan dan verder met onderzoek. Het kan zijn dat dit gevolgen heeft voor uw uitkering of toeslag. Die kan tijdelijk worden stopgezet of helemaal worden beƫindigd.
Als de medewerker bij het bezoek een speciale machtiging toont, bent u wel verplicht om hem/haar binnen te laten.

Landelijk

Het adresonderzoek in de gemeente Venray is onderdeel van een landelijk onderzoek. Daaraan werken 200 andere gemeenten en vijf ministeries mee. Ook een aantal uitvoeringsorganisaties zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de Belastingdienst werken mee aan het onderzoek.

Meer informatie

Heeft u vragen over het adresonderzoek of het huisbezoek? Neem dan contact op met de gemeente, telefoon: (0478) 523333. Meer informatie over de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit staat op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl (zoek op adresfraude).

Venrayse veteranen krijgen insigne Nobelprijs VN militairen

Zaterdag kregen tien Venrayse veteranen het draaginsigne 'Nobelprijs VN militairen. Zij ontvingen het insigne uit handen van burgemeester Hans Gilissen en commandant DGLC Peter Gielen tijdens het concert van het orkest van de Koninklijke luchtmacht.

De Venrayse veteranen zijn R.J.M. Arends, F.A.J. van Dijk, G.L.M. Helden, A.M. Lucas, R.M.W. Rutten, R. van der Veen, J.W.M. Verschuuren, M.J.G. Vollenberg, W.N.T. Vrouwenfelder, H.G.M. Wijnhoven. Tien andere Venraynaren hebben het draaginsigne op een eerder moment en een andere wijze uitgereikt gekregen. Het draaginsigne 'Nobelprijs VN militairen' werd in 2014 door de minister van Defensie ingesteld als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen die destijds aan deze missies deelnamen. In 1988 is de Nobelprijs voor de Vrede aan dertien VN-vredesmachten toegekend. Zij voerden in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uit. Nederland nam deel aan acht van die VN-vredesmissies.