Afbeelding
Foto:

Xavier Young Ambassador Lions

Enschede | Tijdens de Nationale Conventie van Lions Nederland op 20 mei in Enschede is de 15-jarige Xavier Friesen uit Venray benoemd tot Young Ambassador Nederland 2017.

Xavier werd door Lions Club Venray en de Peelparel Venray voorgedragen voor de districtsverkiezing tot Young Ambassador. Dat leverde hem op 17 april, namens het district 110CO van de Lions, de nominatie op voor het landelijke podium. Na een indrukwekkende presentatie over zijn project 'Bouwstenen voor Zambia' werd hij na een staande ovatie op 20 mei verkozen tot landelijk Young Ambassador 2017. Als 11-jarige had Xavier een droom. Hij is niet blijven dromen maar stak, daarin gesteund door zijn ouders en zijn jongere broer Gabòrde, de handen uit de mouwen. Inmiddels heeft hij een school opgericht in Livingstone, een stad in het zuiden van Zambia. Hij deed dit dankzij onder meer een grote sponsorloop samen met de Petrus' Bandenschool.

Maar daar bleef het niet bij. Xavier zag met eigen ogen hoe belangrijk goed onderwijs is voor de toekomst van deze kwetsbare kinderen. Hij werkte samen met zijn samenwerkingspartners in Zambia, met de leerkrachten van de school, de ouders en met het ministerie van Educatie plannen uit om de kwaliteit van het onderwijs te vergroten. En zeker niet zonder succes. In februari en maart dit jaar was hij voor de derde keer in Zambia. Met eigen ogen zag hij welke effecten het nieuwe schoolgebouw heeft op de kinderen en op de gemeenschap waar de kinderen wonen. Goed onderwijs helpt de kinderen om de armoede uit hun leven te bannen. Zoals Xavier zegt: 'Kinderen hebben hun dromen weer terug. Ze dromen weer van leraar, verpleegster, of een succesvolle boer worden. En ze dromen er niet alleen van. Ze werken er ook aan. Naast de voordeur van de school in Zambia hangt sinds kort een naamplaat met daarop de woorden van Nelson Mandela: 'Education is the most powerful weapon to change the world'. En dat is wat Xavier drijft. Het Europese Young Ambassador-programma is gericht op jongeren tussen 15 en 18 jaar, die zich inzetten voor hun omgeving en in staat zijn om hun projecten in het openbaar aan een groter gezelschap en aan vertegenwoordigers van de media te presenteren en toe te lichten. Met dit Europese Young Ambassador-programma wil de Lions Club International deze jonge mensen vinden, aanmoedigen en belonen. Ze willen deze jongeren een extra stimulans geven en de serviceprojecten van die jongeren, evenals hun inzet, bij het publiek meer bekendheid geven.

Xavier Friesen wordt door de Lions Nederland uitgezonden naar Montreux, waar hij in september dit jaar mag meedingen naar de internationale titel Young Ambassador Europe 2017.


Lezing over abortus

Leunen | In de pastorie van de Paterskerk aan de Leunseweg 5 in Leunen wordt op dinsdag 30 mei om 13.00 uur een lezing over abortus gehouden. De toegang is gratis. De sprekers zijn: Hugo Bos en Marieke Al.