Floor van Stokkem kijkt al uit naar de 43-ste editie van het judotoernooi in Venray.
Floor van Stokkem kijkt al uit naar de 43-ste editie van het judotoernooi in Venray. Foto: Henk Lammen

"Uniek in Europa"

Venray | Het internationaal judotoernooi van Judo Vereniging Venray komt eigenlijk superlatieven te kort. Meer dan 1500 judoka's en dertig nationaliteiten verschijnen in het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 juni op de tatami in sporthal De Wetteling in Venray. "In Europa zijn we echt uniek", stelt Floor van Stokkem, secretaris van de judovereniging, trots.

Door Henk Lammen

Haar vader Adrie is al decennialang de grote animator van het tweedaagse judo-evenement in Venray. In het spoor van de nestor van Judo Vereniging Venray is dochter Floor ook maandenlang betrokken bij de organisatie. "Mijn functie?" Het blijft stil als ik naar haar 'titel' vraag. "Ik doe van alles. Een stuk pr, de organisatie in het voortraject, maar vooral ook op de twee wedstrijddagen." Ze lijkt in alles op haar vader. Niet te veel praten, maar gewoon doen. Door die dadendrang is het jaarlijkse judotoernooi in Venray uitgegroeid tot een topevenement in Europa. De inschrijving sloeg ook dit jaar opnieuw alle records. Op zondag 8 januari om 16.00 uur werd het startsein gegeven. Elf minuten stonden 1500 judoka's ingeschreven en nog eens 400 op de wachtlijst. "Dat heeft ons wel aan het denken gezet", zegt Floor over de wijze van inschrijving. "Als we niet uitkijken dreigt het een Benelux-feestje samen met afvaardigingen uit Duitsland te worden. Dat is niet de bedoeling. De kracht van ons toernooi is het internationale karakter waarop zich de beste judoka's uit heel veel landen zich kunnen meten. Vandaar ook dat we clubs en bonden hebben moeten teleurstellen en het aantal inschrijvingen voor hen hebben beperkt. Zo had zich een Duitse club met 60 judoka's ingeschreven, uiteindelijk zullen er twintig naar Venray komen. De kwaliteit is en blijft de belangrijkste peiler van ons toernooi." In die zin heeft de organisatie door de geweldige belangstelling bij de inschrijving dit jaar een lesje geleerd. "Vanaf volgend jaar werken we met een voorinschrijving, zodat we zelf de kwaliteit in de hand kunnen houden. En clubs en bonden ook zelf al door selecteren door alleen de allerbeste judoka's af te vaardigen."

Een luxeprobleem voor de organisatie, evenals de aanpassingen in het vorig jaar compleet nieuw gebruikte softwareprogramma. "Daarbij hadden we te maken met wat aanloopproblemen. De afgelopen maanden is er behoorlijk geïnvesteerd in het programma en is het uitvoerig getest, zodat het toernooiverloop nog beter is. Zo is er voor alle coaches een speciale app beschikbaar, waarop ze op ieder moment van de dag kunnen zien hoe laat en op welke mat hun pupillen moeten aantreden. Zeker voor coaches met meerdere judoka's een uitkomst." Na een jaar afwezigheid wordt ook op The Wall of Fame weer een plekje gereserveerd voor een topjudoka. In navolging van de Belgische Ann Simons, Mark Huizinga, Henk Grol, Deborah Gravenstijn, Ben Spijkers en de Engelse Karina Bryant gaan dit jaar twee judoka's, die in het verleden minstens een keer aan het toernooi hebben deelgenomen, hun handtekening zetten op de Wall of Fame. Twee bronzen medaillewinnaars op de Olympische Spelen: Theo Meijer (1992 in Barcelona) en Anicka van Emden (2016 in Rio de Janeiro). Van Stokkem: "Vorig jaar moest Theo Meijer vlak voor het toernooi door persoonlijke omstandigheden afzeggen. We zijn enorm blij dat hij nu, samen met Van Emden, alsnog naar Venray komt."