Wilbert Jeuken en Theo Verdijk zijn bezig met de voorbereidingen op Schijt aan de grens.
Wilbert Jeuken en Theo Verdijk zijn bezig met de voorbereidingen op Schijt aan de grens. Foto: Henk Lammen

Schijt aan de grens

Holthees | In het weekend van 26 en 27 augustus is het tijd voor de tweede editie van Schijt aan de grens, een cultureel festival op de scheidslijn van Noord-Brabant en Limburg. Op vier locaties kan dan genoten worden van 'grensoverschrijdende' kunst, muziek, dans en straattheater. Een tweeluik, met deze week ontmoetingscentrum 't Helder in Overloon en Hoeve de Knol in Holthees.

Door Sven Poels

Het slechten van een provinciegrens: is dat in de huidige, globaliserende wereld wel nodig? Volgens oud-Venraynaar Wilbert Jeuken, eigenaar van de knusse Hoeve de Knol, is dat absoluut het geval. "Venray en Boxmeer doen niks met elkaar, staan met de ruggen naar elkaar toegekeerd. Een cultureel festival, waarbij mensen van Brabant naar Limburg gaan en andersom, kan daar verandering in brengen." Het idee ontstond zo'n vijf jaar geleden, tijdens de kermis van Venray. "Ik zat met medeaanstichters Hay Bos en Jan Fleurkens, die allebei net als ik oorspronkelijk uit Noord-Limburg komen en nu in Brabant wonen, aan het bier. Waarom kunnen we op het grensgebied niet iets moois organiseren, vroegen we ons af. Later werd onder anderen Theo Verdijk van 't Helder in Overloon erbij gevonden een twee jaar geleden was de eerste editie van Schijt aan de grens." "Die eerste editie was regenachtig en steenkoud", weet Verdijk nog. "We hadden rond de 500 deelnemers en ongeveer 4000 bezoekers. Zeker als het wat beter weer is, gaan we deze keer voor het dubbele." Het aantal deelnemers is nu om en nabij de 600. Denk daarbij aan muzikanten, zangers, dansers en straattheaterartiesten. Jeuken: "Diegenen die er nog aan mee willen doen, kunnen zich bij ons melden. Wij dagen mensen uit om in het kader van 'de grens', ook in figuurlijke zin, aan de slag te gaan. Dus: niet het normale kunstje opvoeren, maar de grenzen opzoeken en samenwerken." Die samenwerking is een "prachtig bijeffect", meent Verdijk. "Je treft gelijkgezinde mensen die je normaal niet zou ontmoeten. Daardoor ontstaan kruisverbanden; niet alleen tijdens die twee dagen, maar ook in de tijd tussen de edities. Er is in de regio van alles te doen, als je maar weet waar het zit."

In Hoeve de Knol komen op 26 en 27 augustus vooral kunstenaars en muzikanten uit de regio Boxmeer. "Voor Boxmeer is Holthees best ver weg", aldus Jeuken. "We gaan zelfs in Brabant dus een 'grens' over, wat op zich al een mooi resultaat is." Ook is er een foodplaza met twee foodtrucks, en zijn er mensen met een arbeidsachterstand die onder begeleiding eten en drinken verkopen. "En voor de 'oudere jongeren' is er een avondprogramma met diversiteit aan muziek. De entree is op die avond 12,50 euro, wat het absoluut waard is." Verdijk: "In Overloon bij 't Helder is het thema 'verbinden'. Er zijn voor jong en oud diverse kunstvormen: straattheater, Syrische en andere muzieksoorten. Ook is er een Venróds/Lôns woordenspel. Op de zondagmiddag om 15.00 uur is er een regionale recordpoging van verschillende zangkoren, waar ook individuele zangers aan mee mogen doen." In Venray en Geijsteren vinden eveneens activiteiten plaats, waarover later meer. Jeuken: "De afstand tussen de vier podia is makkelijk fietsbaar. We hebben deze keer niet gekozen voor een route, zodat mensen de dagen zelf in kunnen vullen." Voor meer informatie, zie www.schijtaandegrens.nl. Aanmelden voor de recordpoging kan via h.coppis@telfort.nl.