Meer geld voor scholen

VENRAY | De renovatie van de schoolgebouwen in de wijk Landweert valt veel duurder uit. Er is een verbouwingskrediet van 1,3 miljoen euro voor uitgetrokken. Dit bedrag blijkt achteraf veel te laag ingeschat. De verbouwing gaat ruim 2,1 miljoen euro kosten.

Door Henk Willemssen

De schoolgebouwen van De Landweert en De Vlaswei zijn begin jaren tachtig gebouwd. Ze moeten grondig worden gerenoveerd. De Montessorischool gaat verhuizen van de even verderop gelegen schoolwoningen naar het deel van De Landweert. Het voormalige gebouw van De Vlaswei is bestemd voor fusieschool De Klimboom. De Montessorischool valt onder schoolbestuur Mozon terwijl De Klimboom onderdeel is van SPOV.

Tijdens gesprekken met de onderwijsinstellingen en de architect bleek dat het budget van 1,3 miljoen euro vooral gebaseerd is op renovatie en onderhoud van de bijna veertig jaar oude gebouwen. Er is te weinig rekening gehouden met de nieuwe onderwijsvisie, een modern integraal kindcentrum. Daarvoor is een herindeling van de gebouwen noodzakelijk.

Beide schoolgebouwen kennen een vrij traditionele indeling. Mozon en SPOV gaan uit van meer open ruimten, flexplekken, een doorlopende leerlijn en gezamenlijke groepsruimten. Dit betekent een forse ingreep in de gebouwen waarbij muren gesloopt worden en er meer glas en openingen komen in de wanden en het dak. Het gebouw van De Landweert is te groot voor de Montessorischool en De Vlaswei is juist te klein voor De Klimboom. Daardoor moeten in De Landweert extra kosten worden gemaakt. Daarnaast wil SPOV nog aanpassingen doen waardoor bespaard wordt op onderhoud en exploitatie. Beide gebouwen moeten voor de komende twintig jaar up-to-date zijn.

Kinderdagopvang is een belangrijk onderdeel van een integraal kindcentrum. Maar dit is een commerciƫle activiteit. Huisvesting is daardoor geen taak van de gemeente. Met deels voorfinanciering wil de gemeente toch bijdragen aan het onderdak bieden van kinderopvang. Om zo de onderwijskundige ambities in Landweert waar te kunnen maken.

Bij de verbouwing wordt gestart met De Vlaswei, waarin nog drie klassen gehuisvest zijn. Tijdens de renovatie worden deze groepen ondergebracht in units op het terrein van de school. Waardoor de leerlingen toch een band houden met de school en hun medeleerlingen. Van de extra kosten van acht ton neemt de gemeente 300.000 euro voor haar rekening.