Henk van Os:
Henk van Os: "Uniek samengaan van natuur en cultuur." Foto: Lotte Kamphuis

Kunstroute op de grens

Holthees | Komend Hemelvaartsweekend, van donderdag 25 tot en met zondag 28 mei, vindt de achtste editie van de tweejaarlijkse 'Kunstroute op de grens van...' plaats. In de grensdorpen Holthees (Noord-Brabant) en Smakt (Limburg) exposeren bijna 50 kunstenaars hun werk in ruim 40 tuinen en ruimtes. Organisator Henk van Os: "We zijn ons aan het ontwikkelen tot een van de grootste en belangrijkste culturele evenementen in de regio."

Door Sven Poels

Om precies te zijn, zijn er dit jaar 48 deelnemers op 43 verschillende locaties. "Een prachtige route van vier kilometer waar je, al wandelend of fietsend, een dag over kunt doen", aldus inhoudelijk verantwoordelijke Henk van Os.

"Overal zijn mini-exposities en er zitten heel veel juweeltjes bij. De mensen zijn er al tijden mee bezig."

Er is voor ieder wat wils. Zo is een circustent omgebouwd tot kunstdoolhof en zijn er grote, gebeeldhouwde 'engelen' te zien. Ook schilderijen, foto's, gedichten, glasobjecten, printplaatsculpturen en zelfs geluidsmachines ontbreken niet. "Bovendien is er deze keer een nieuwe categorie, de installatiekunst. Een tiental installatiekunstenaars heeft specifiek iets gemaakt dat past binnen het thema."

Het thema, dat dit jaar ook voor het eerst is geïntroduceerd, luistert naar de naam 'Iemandsland'. Van Os verklaart: "Niemandsland is er niet, er is altijd een iemandsland. Zowel fysiek als ideëel. Velen denken bij deze term gelijk aan de vluchtelingen, maar ik laat in het midden wat men eronder kan zien. We hebben de kunstenaars uitgedaagd om mee te denken."

Die kunstenaars komen overigens uit alle windhoeken. "Deelnemers zijn afkomstig uit Groningen, Den Haag, Nijmegen en Maastricht, maar ook uit Goch en Düsseldorf." Lachend: "We hebben het niet zo geadverteerd, maar eigenlijk is het wel een internationale biënnale." En de bezoekers? "Die komen van Roermond tot Arnhem. Verspreid over de vier dagen verwacht ik zo'n drie- tot vierduizend man. Het blijft groeien, want wie er ooit geweest is komt met weer anderen terug."

Van Os, die als organisator al vier edities achter de rug heeft, zal zelf ook meedoen met een aantal projecten. Geïnspireerd door meesterschilders exposeert hij een serie van zestig panelen over vrouwen in de kunst. Daarnaast staan verspreid over de route, van zijn hand, een serie panelen met als onderwerp Nederlandse steden en dorpen. Hier is tevens een puzzel aan verbonden: diegenen die 'm oplossen maken elke dag kans op een paneel naar keuze. Op zondag 28 mei om 17.00 uur is de prijsuitreiking bij de afsluitende borrel in de Mariakapel.

Tot slot, waarom zouden mensen de Kunstroute móéten afleggen? "Het is een uniek samengaan van natuur en cultuur. De kunst is verrassend en de tuinen zijn prachtig. De route gemoedelijk en onderhoudend, met bijzondere installaties waar je nog lang over na kunt praten. Het is een boeiend gebeuren en een hele belevenis. Kom met een 'open mind' kijken en je weet niet wat je ziet."

Op donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag) is om 11.00 uur de officiële opening in de Mariakapel – tevens de plek van de overzichtstentoonstelling – en zal de Kunstroute begaanbaar zijn tot 17.00 uur. Op vrijdag 26 mei is de expositie te bezichtigen van 14.00 uur tot 20.00 uur en zaterdag 27 mei en zondag 28 mei van 11.00 uur tot 17.00 uur. De opbrengst van het meerdaagse kunstevenement komt ten goede aan de initiatiefnemer, Stichting Mariakapel.