Patrick Wijnhoven kan weer lekker voetballen met zijn zoon Teun.
Patrick Wijnhoven kan weer lekker voetballen met zijn zoon Teun. Eigen foto

Tweede kans op leven

Wanssum | Patrick Wijnhoven (46) uit Wanssum is een gelukkig man. Hij is de echtgenoot van Bianca en de trotse vader van Roos (13) en Teun (10). Patrick was ongeneeslijk ziek door leukemie. Alleen door een stamceltransplantatie kon hij weer gezond worden.

Patrick is mede-eigenaar van Roparu, een rozenbedrijf in Wanssum, en consulent in de agrarische sector. In 1997, Patrick was destijds 27 jaar, kreeg zijn leven een onverwachte wending. Hij ging naar de huisarts, omdat hij zich al een tijdje futloos voelde. Er werd bloed geprikt en na enkele onderzoeken kwam de uitslag: CML, Chronische Meloïde Leukemie. Ongeneeslijk ziek.

Met medicijnen kon zijn leven gerekt worden, maar zonder stamceltransplantatie had hij nog ongeveer vijf jaar te leven.

Op het moment dat de diagnose bekend is, moet je dit delen met je familie. Dit is lastig. Bij zijn schoonfamilie wist hij de sfeer te breken door het maken van een ludieke opmerking.

Bij het diner kwam er pak pap op tafel die een dag over de datum was. Patrick: "Geef die maar aan mij, want ik ben toch al ziek." Er werd gelachen, gehuild en toen was het goed. Echt bang was Patrick drie keer. De eerste keer toen het echt bij hem doordrong dat hij ongeneeslijk ziek was. De tweede keer toen bleek dat zijn broers geen geschikte donoren waren. En de derde keer toen hij naar het ziekenhuis ging voor de transplantatie. Hij reed het dorp uit en dacht: dit kon weleens de laatste keer zijn dat ik Wanssum zie, familie, vrienden en alle dierbaren. De kans op een succesvolle transplantatie is 60 procent, maar je denkt dan vooral even aan de 40 procent."

Patrick en zijn vriendin Bianca waren dol op elkaar en wilden ook trouwen. Hoewel er nog geen donor was, gaven ze op 19 juni 1998 elkaar het jawoord in de Kasteeltuinen in Arcen. Veertien dagen voor hun bruiloft kwam het verlossende bericht: er was een goede donor gevonden in de wereldwijde databank, het mooist denkbare huwelijkscadeau wat Patrick en Bianca zich maar konden wensen.

Het werd dan ook een onvergetelijk huwelijksfeest met dubbele emoties. Op 8 oktober 1998 vond de transplantatie plaats in het Radboud. De transplantatie verliep goed verlopen en hierna begon het spannende wachten: slaan de nieuwe cellen aan? Geleidelijk stegen de bloedwaardes en al spoedig mocht Patrick naar huis.

Hij zat in een rolstoel, kaal, mager en met een mondkapje op werd hij door zijn vrouw vooruit geduwd. De omstanders die hem zagen keken hem vol medelijden aan, terwijl Patrick de gelukkigste man op aarde was. Hij kreeg een tweede kans op leven en genezing van leukemie. Het herstel duurde alles bij elkaar een jaar.

Hij zet zich nu in voor Matchis, een organisatie die donoren werft voor stamceltransplantatie. Matchis heeft snel meer donoren nodig om ook andere patiënten te helpen.

"Daarom", zegt Patrick Wijnhoven, "roep ik u op om u aan te melden als donor. Dit kan op zondag 28 mei tijdens de Peter Winnen Classic in Ysselsteyn. Een toertocht voor wielrenners en mountainbikers, waarvan de meeropbrengst ook naar Matchis gaat."