Kavels schrappen voor nieuwbouw

VENRAY | De eigenaren van een braakliggend terrein aan Van Roosmalenstraat in Vlakwater mogen vier huizen bouwen op hun perceel. Door gebruik te maken van de kavel-voor-kavelregeling worden elders in Venray vier bouwtitels geschrapt.

Het gaan om bouwpercelen aan de Landweertweg (twee, de nummers 3 en 5) in Venray, aan Beetezijweg 2a in Blitterswijck en aan Keizer Karelweg in Vredepeel. Door het schrappen van deze vier toekomstige kavels wordt het mogelijk om het terrein van 5.000 vierkante meter in Vlakwater, dat een agrarische bestemming heeft, te bebouwen. Het perceel aan Van Roosmalenstraat ligt aan de westkant van Venray, vlak bij de splitsing Merseloseweg-Hoenderstraat. Het is nog een witte vlek tussen andere woningen in.

De kavel-voor-kavelregeling bestaat nu twee jaar. Het biedt een oplossing voor particulieren die een woning willen bouwen op bijvoorbeeld een geërfd stuk land of in hun grote tuin. Voorheen werden deze verzoeken vaak door de gemeente afgewezen. Omdat er al een overschot is aan bouwplannen. Door nu op een andere plek bouwkavels te laten vervallen, kunnen de initiatiefnemers toch hun droomhuis realiseren. Aan Van Roosmalenstraat komen twee percelen van 1680 vierkante meter, een van 800 en nog een van 900 vierkante meter.

Door deze 'ruilactie' wordt ook het woningbouwprogramma opgeschoond. De regeling geldt alleen voor de zogeheten rode kernen. Dit zijn gebieden waar al een overaanbod is aan woningbouwplannen. Zowel de plek waar de bouwtitel wordt geschrapt, als de nieuw toegestane kavel moet in een rode kern vallen. De gehele procedure wordt binnen één bestemmingsplan geregeld.