Verbeterslag markt een lastig verhaal

VENRAY | Om de maandagse weekmarkt in Venray een betere toekomst te geven, zijn veranderingen nodig. Zo moet er een kleinere, compactere opstelling van de kramen komen en moet er een betere wisselwerking komen tussen marktondernemers met winkeliers en horeca.

Door Henk Willemssen

De gemeente meldt dat het lastig is de inrichting van de markt op het Hensenius- en Schouwburgplein te veranderen, Het is nu te veel een gesloten bolwerk. Als marktkooplui een keer niet aanwezig zijn ontstaan er gaten in de opstelling. Het streven is een meer compacte markt. 'Maar in het algemeen willen marktondernemers geen verandering', meldt het college in een nota aan de gemeenteraad. De beoogde samenwerking met winkeliers en horeca verloopt niet soepel. Het streven om de openingstijden op elkaar af te stemmen is niet gelukt. De markt was open van 11.00 tot 16.00 uur. Afgesproken was de markt een uur langer open zou blijven, tot 17.00 uur. Veel marktkooplui zien dat niet zitten. Zeker in de wintermaanden niet wanneer het na 16.00 uur al snel donker is. Ze wijzen ook naar de winkeliers die een uur eerder, 11.00 in plaats van 12.00 uur, hun deuren zouden openen. Aan die oproep is slechts voor een deel gehoor gegeven. Marktondernemers vinden het vervelend dat zij langer moeten blijven, terwijl niet alle winkeliers eerder opengaan. Andersom geldt dit trouwens ook. Afgesproken is nu dat de markt in de zomerperiode om 17.00 uur sluit en in de winter een uur eerder.

De marktondernemers krijgen van de gemeente het verwijt te individualistisch te zijn. 'Ondernemers handelen in moeilijke tijden vooral vanuit hun eigen belang. Dat is begrijpelijk omdat het al lastig genoeg is hun bedrijf draaiende te houden.' Om toch veranderingen door te voeren, wil de gemeente bij stoppende marktkooplui stap voor stap de inrichting veranderen. 'Dit kost tijd maar geeft ook ruimte om aan deze verandering te wennen', meldt de nota. De marktondernemers willen dat er maximum wordt gesteld aan het aantal keren in het jaar dat de markt verplaatst wordt naar een andere locatie. Zoals bij de ijsbaan of de kermis. De gemeente wil zich evenwel niet vastpinnen op een aantal. De bedoeling is dat zo min mogelijk en zeker niet onnodig wordt verplaatst. De rol van de marktmeester gaat veranderen. Van oudsher zorgt hij voor het naleven van regels en houdt toezicht op een goed verloop van de markt. De gemeente wil zo min mogelijk regels. Er is nu meer behoefte aan een marktmanager die als een verbinder en goed gesprekspartner optreedt.