Werkzaamheden aan het spoor

Venlo | Zaterdag 20 mei en zondag 21 mei werkt ProRail aan het spoor tussen Venlo en Blerick. Hierdoor is er geen treinverkeer mogelijk. Arriva zet bussen in om reizigers te vervoeren.

Om gebruik te maken van de vervangende bussen hebben reizigers een geldig vervoersbewijs nodig zoals een OV-chipkaart. Hiermee dien je te zijn ingecheckt bij het betreffende station. De bussen vertrekken vanaf de voorpleinen van de stations. Het is niet mogelijk om een fiets mee te nemen in de bus. Afhankelijk van de bestemming kan de busreis 15 tot 45 minuten langer duren dan de reguliere treinreis. Bestaande aansluitingen kunnen niet gegarandeerd worden.

De dienstregeling kunnen reizigers raadplegen via arriva.nl/limburg. Reizigers die vanwege een lichamelijke beperking met een rolstoel reizen kunnen hun reis vooraf kenbaar maken bij de klantenservice van Arriva via 0900-2022022 (lokaal tarief, € 0,02 p.m.). Er wordt dan voor een rolstoeltoegankelijke taxi gezorgd.


'Informele speelplekken'

Venray | Voldoende aanbod van speelplekken tegen lagere jaarlijkse kosten. Dat is de kern van het speelruimteplan voor de komende tien jaar, getiteld 'Spelen en bewegen in Venray'. Dat kan door speeltoestellen te concentreren op een aantal grotere, centraal gelegen plekken en kleinere speelplekken te veranderen in zogeheten informele speelplekken. Zo'n informele speelplek heeft niet veel voorzieningen en vraagt minder onderhoud.

Verspreid over de gemeente Venray staan nu op 147 plekken 1164 sport- en speltoestellen in verschillende soorten en maten. Om die allemaal te onderhouden en te vervangen is elk jaar ruim 350.000 euro nodig. Dat is veel meer dan het budget van 50.000 euro, dat jaarlijks beschikbaar is. Bovendien daalt de komende jaren het aantal kinderen. Die daling is al begonnen bij de kleintjes (0-5 jaar) en zet zich door naar de oudere kinderen. Met de nieuwe aanpak denkt de gemeente tien procent van de huidige toestellen te kunnen weghalen.

De informele speelplekken worden zo ingericht dat ze de fantasie van kinderen prikkelen en ontmoeting stimuleren. Dat heeft volgens het speelruimteplan positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen en op de sociale cohesie in de buurt. Ook is er aandacht voor de veiligheid, de toegankelijkheid voor mensen met een beperking en de hygiëne.

De gemeente wil het speelruimteplan in overleg met de dorps- en wijkraden uitwerken. Elk jaar komen drie wijken of dorpen aan de beurt. De gemeenteraad bespreekt het speelruimteplan 2017-2026 in de vergadering van juni.


Vogelhal mag voer en zaden verkopen

VEULEN | Vogelhal ons Vögelke aan de Lorbaan in Veulen mag als groothandel vogelvoer en zaden blijven verkopen. De bezwaarcommissie van de gemeente heeft het beroep van dierenspeciaalzaak XXL afgewezen.

Onder de naam MP Diervoeders verkoopt de vogelhal in Veulen vogelvoer en zaden in grote verpakkingen. Het bezwaar van dierenspeciaalzaak XXL, met winkels in Venray en Wanssum, is dat er ook detailhandel voor particulieren wordt bedreven.

Dit is volgens het bestemmingsplan buitengebied niet toegestaan. MP Diervoeders heeft alleen een vergunning voor groothandel in vogelproducten als nevenactiviteit bij de vogelkwekerij. Dit mag alleen als de nevenactiviteit (groothandel) ondergeschikt is aan de agrarische hoofdfunctie van het perceel (vogelkwekerij).

De bezwaarcommissie vindt dat er geen sprake is van detailhandel. De klanten zijn kwekerijen, verenigingen en winkels die grotere hoeveelheden vogelvoer afnemen. Deze verpakkingen zijn niet geschikt voor particuliere vogelbezitters. De omzet van de vogelhal wijst uit dat het om een nevenactiviteit gaat.

Van de verkopen komt 25 procent uit de groothandel en 75 procent van de vogelkwekerij. Van het vloeroppervlak is een zesde deel bestemd voor de groothandel.


Fietstocht Snuuve en Pruuve

Venray | Snuuve en Pruuve (genieten en proeven) is de naam van de fietstocht die voor de achtste keer, in het kader van de meimaand fietsmaand, wordt gehouden door Stichting Fietsvierdaagse Venray op zondag 28 mei.

Deze tocht is de perfecte voorbereiding op de Fietsvierdaagse Venray die dit jaar voor de 33e keer wordt gehouden van 25 tot en met 28 juli. De gezinsfietstocht vertrekt vanaf het Schouwburgplein in Venray. De tocht voert richting Ysselsteyn, waarbij er verschillende mogelijkheden zijn om een bezoek te brengen aan Zichtstal van Houbensteijn, familiemuseum De Smid, de uitkijktoren in Ysselsteyn en het open huis bij de Slanke Bourgondiër. De start is tussen 10.00 en 14.00 uur.

Onder het motto Beleef de streek zijn er naast de fietstocht ook nog andere activiteiten, zoals de koopzondag, het jaarlijks Schieëpersfieëst van Kiwanisclub Schieëpersland Venray e.o. en Smaak zit tussen je oren, een evenement waarbij horecaondernemers uit Venray culinaire creaties maken van streekproducten van Venrayse agrariërs.


Bedevaart naar Kevelaer

Venray | Het parochiekoor van St. Petrus'Banden zingt in het kader van de bedevaart tijdens de heilige mis op dinsdag 23 mei vanaf 13.30 uur in de kaarsenkapel in Kevelaer. De mis wordt voorgegaan door deken
H. Smeets.