Verkoop bedrijfskavels gestegen

Venray | In Limburg werden vorig jaar weer meer bedrijfskavels verkocht dan het jaar daarvoor. Het gaat om 61 kavels met een totale oppervlakte van bijna 90 hectare. Die verkoop leidde tot investeringen van tientallen miljoenen euro's en 2500 tot 3000 nieuwe banen.

Dit werd donderdag bekendgemaakt door Limburgs gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur tijdens de transport en logistiekbeurs in München. Limburg staat met een eigen stand op deze mondiale beurs, georganiseerd door European Logistics Center (ELC Limburg). Limburg telt 2060 logistieke bedrijven, die een omzet genereren van 5 miljard euro en qua werkgelegenheid voor 60.000 banen zorgen. De meeste hectares qua uitgifte gingen naar zes logistieke bedrijven die samen 33 ha kochten, 15 handelsbedrijven die 23 ha grond verwierven en acht industriële bedrijven die 13 ha afnamen. Onder de industriële uitgiften zijn een aantal grote kavels en in de logistiek zijn bijna allemaal zeer grootschalige kavels. De verkoop van bedrijfskavels in Limburg groeit al jaren gestaag. In 2012 52 hectare, in 2013 74 hectare, in 2014 107 hectare, in 2015 68 hectare en in 2016 90 hectare.

Gedeputeerde Beurskens verwacht dat de positieve ontwikkeling zich ook dit jaar doorzet. De groeiende grondverkoop komt onder meer door een betere regionale afstemming in Limburg met betrekking tot acquisitie. "Daardoor kunnen we de voorraad grond beter managen en de kwaliteit van de terreinen verbeteren." De top-tien gemeenten naar uitgifte in 2016 zijn Venlo (40,75 ha), Horst aan de Maas (17,91 ha), Heerlen (7,04 hectare), Sittard-Geleen (6,10 ha), Nederweert (5,87 ha), Roermond (2,43 ha), Peel en Maas (2,12 ha), Venray (2,11 ha), Weert (1,5 ha), Beek (1 ha). De overige gemeenten verkochten 2,61 ha.

Om ondernemers en bedrijven beter inzicht te verschaffen in beschikbare bedrijventerreinen heeft de provincie de website www.rebislimburg.nl vernieuwd.


Kermis Boxmeer

Boxmeer | De kermis van Boxmeer wordt gehouden van vrijdag 23 tot en met dinsdag 27 juni.

Een regiokermis met voor Boxmeer nieuwe en spectaculaire attracties die opgesteld staan op het Weijerplein, Burgemeester Hengstplein en aan de Raetsingel. Ruim dertig attracties worden op het compacte kermisterrein geplaatst. Vijf superattracties maken deel uit van deze kermis. Dit zijn de Rock-it, Experience, Booster, Breakdance en Polyp. Andere attracties zijn onder meer de Swingbob en Ghostcastle. Ook komen diverse andere nieuwe, maar wat kleinere, gezinsattracties naar de Boxmeerse kermis zoals bijvoorbeeld de Jungle Cars, Mini Yet en de nostalgische bootjesmolen.

Op vrijdag vindt een bijzondere opening van de kermis plaats. Op zaterdag is er de kinderbraderie. Op zondag is er de familiedag en de maandag staat in het teken van de Zilveren Maandag aan het Raadhuisplein. De kermis wordt op dinsdag afgesloten. Ook de foto-actie van oude (herkenbare) kermisfoto's krijgt een vervolg. Vorig jaar prijkten al een aantal van deze foto's op de spanzeilen op het kermisterrein. Meer informatie over deze actie volgt later. Voor meer informatie over de kermis kijk op de website
www.kermisboxmeer.nl.


BiblioNu helpt bij dementie

Venray | BiblioNu ondersteunt bij dementie door het aanbieden van themacollecties, herinneringskoffers en een Eerste Hulp bij Dementiekoffer voor ouderen, hulpverleners en mantelzorgers.

Herinneringskoffers: Genieten van verhalen en herinneringen vindt iedereen fijn. BiblioNu maakt dit mogelijk. Zo kan het gebruik van (foto)boeken herinneringen oproepen en kennis reactiveren bij dementerende ouderen. Daarnaast is een herinneringskoffer een ideaal hulpmiddel om met dementerende ouderen terug te gaan naar het verleden en persoonlijke herinneringen opnieuw te beleven. De koffers, gevuld met gedichten, liedjes, grappige anekdotes en spelletjes zijn geschikt voor zorg- en welzijnsinstellingen als ook in de privésituatie.

Eerste Hulp bij Dementie: In samenwerking met Venray Dementievriendelijk heeft BiblioNu een EHBD-koffer samengesteld die dient als een eerste kennismaking in de hoeveelheid informatie over dementie. De koffer maakt de zoektocht naar informatie makkelijker.

Dementheek: Bovenstaande materialen staan in de dementheek van BiblioNu Venray. Verdere informatie is te vinden op: http://www.biblionu.nl/speciaal+voor/zorginstellingen en mantelzorgers.


Raadselige Roos

Venray | De 25e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos van Literair Café Venray komt in zicht.

Schrijvers zijn welkom deel te nemen aan deze jubileumeditie. Gegeven dit feit heeft het bestuur een oude traditie in ere hersteld: het winnen van een trofee voor de eerste prijs proza, poëzie en de publieksprijs. Er kan aan de wedstrijd worden deelgenomen door een gedicht en/of een verhaal in te sturen voor 1 oktober. Het thema dit jaar is De teugels laten vieren. Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, zowel proza als poëzie. De spelregels zijn te vinden op www.literaircafevenray.nl. Een gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan en een verhaal uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden. Beide mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn. De inzendingen kunnen uitsluitend via e-mail raadseligeroos@literaircafevenray.nl worden ingezonden.

De feestelijke uitreiking Raadselige Roos 2017 vindt eind januari 2018 plaats.