Dames Eerst!

In mijn klas is het altijd weer een gevecht met veel geduld en uitleg. 'Dames eerst', wanneer we naar buiten gaan, onze jas en tas gaan halen of wanneer we in de ochtend juist de school binnen gaan. Of dit nu te maken heeft met de leeftijd van de kinderen, of de cultuur waar de meeste kinderen in opgroeien, wie zal het zeggen?

Ik begeef mezelf momenteel in twee totaal verschillende werelden qua sekseverdeling. Binnen mijn baan in het onderwijs ben ik een zeldzaamheid als man. Ieder team waar ik in gewerkt heb, wordt gedomineerd door vrouwen. Daar tegenover staat de politiek. Het Limburgs Parlement waar ik af en toe mag vertoeven, bestaat in grote meerderheid uit mannen. Niet alleen het volksvertegenwoordigende deel, maar ook in het besturende deel met zes van de zeven mannelijke Gedeputeerden voert het testosteron de boventoon.

Gisteren begon ik met D66 Venray aan de officiƫle voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Nu hebben we bij D66 niet te klagen met jonge mensen en nieuwe aanmeldingen en ook het aantal betrokken dames is prima op peil, maar wanneer het gaat om verkiesbare plekken bemerk ik vaak terughoudendheid. Zoals wijlen Els Borst al zei: "Politiek is veel te belangrijk om aan mannen over te laten".

Meld u daarom aan. Bij welke Venrayse partij dan ook. Ik zou het prachtig vinden als op 22 maart 2018 de gemeente Venray het landelijke nieuws haalt met de headline: "Venray levert de eerste Nederlandse gemeenteraad met een meerderheid aan vrouwen". Gewoon, omdat het dan inmiddels 2018 is. Dames eerst.