Ruzie Holthees laait op

HOLTHEES | De bemiddelingspoging tussen dorpsraad Smakt-Holthees en de gemeente Boxmeer is mislukt. Acht maanden zaten de twee twistende partijen aan tafel om met een mediator de vertrouwensbreuk te lijmen. Uiteindelijk liep het spaak op de inhoud van het eindverslag.

Door Henk Willemssen

"Wij zijn vanaf het begin positief in het mediationtraject gestapt. Als dorpsraad hebben we steeds de intentie gehad om er samen uit te komen. En die hoop hebben we nog steeds. Want we moeten toch verder", zegt dorpsraadvoorzitter Peter Coppus. Het eindverslag was een nieuw breekpunt in de al jaren voortslepende controverse. De dorpsraad hield vast aan enkele passages die per se in het eindverslag moesten staan. De gemeente Boxmeer wilde dit juist niet, omdat dit kwesties zijn waarvoor excuses waren aangeboden aan de dorpsraad.

Het eerste hete hangijzer was de kwestie rond het Schaartven en de beoogde afsluiting van de Holthesedijk. De dorpsraad voelde zich gepasseerd en hekelde de gebrekkige communicatie. Vorig jaar juni werd het conflict op de spits gedreven. De gemeente wilde – zeer tegen de wens van de dorpsraad – de oude peuterspeelzaal in Holthees slopen. Dorpsbewoners barricadeerden zelfs met auto's het plein zodat de slopers niet hun werk konden doen. Tevens zegde de dorpsraad het vertrouwen op in de gemeente. Burgermeester Karel van Soest had op zijn beurt geen goed woord over voor de handelwijze van de dorpsraad. Beide partijen betichtten elkaar van leugens. Om de problemen op te lossen werd na de zomervakantie een bemiddelingspoging in gang gezet. "De afspraak was dat we samen met een brief naar buiten zouden komen", zegt Peter Coppus. "Daar heeft de gemeente zich niet aan gehouden. Ik werd al gebeld door een journalist van De Gelderlander. De meeste dorpsraadleden hebben het in de krant moeten lezen."

De vraag is hoe het nu verder moet. De dorpsraad denkt nog niet aan opstappen. Om zo mogelijk de weg vrij te maken voor een nieuwe start. "We gaan eens rustig nadenken over welke weg we gaan bewandelen. Dat gaan we eerst binnen de dorpsraad bespreken", zegt voorzitter Coppus. B en W hebben een brief gestuurd naar de gemeenteraad. Daarin spreekt het college zijn 'grote teleurstelling' uit. "Dat er geen finale streep gezet kan worden onder de gebeurtenissen. Ondanks alle pogingen die zijn ondernomen. Dat is spijtig."